Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Bratr chce přítelkyní a jejím dětem hned napsat trvalé bydliště u nás a mě se to moc nezamlouvá. Sama vlastní nemovitost, kde dožívají její rodiče, tak nechápu proč si nedá trvalé tam (i když má to asi 20km z ruky). Taky se chci zeptat, jestli k tomu potřebuje i náš souhlas (jsme spoluvlastníci) a co vůbec z toho pro nás vyplývá do budoucna. Zajímalo by mě kdyby spolu zatím jen žili a nedej bože se rozešli třeba za 5-6let, jestli by si mohla dělat nároky z té jeho 1/3 nebo ji musel díky tomu trvalému bydlišti hledat náhradní bydlení? Chápu, že by se museli nějak vypořádat to co tam společně vložili mezi sebou, ale slyšela jsem, že někdo musel najít pro toho druhého adekvátní bydlení a byl s tím problém, protože dejme tomu on(a) chtěl(a) místo býtu 2+1 třeba 3+1, atd. Děkuji, Běla


ODPOVĚĎ:
Na zapsání trvalého bydliště na příslušném místě – tedy na ohlašovně obecního úřadu, potřebuje dotyčná osoba souhlas majitele nemovitosti. Takový souhlas musí být písemný, nebo musí být učiněn přímo na úřadě. Postačí souhlas jednoho spolumajitele nemovitosti. Vzhledem k tomu, že je Váš bratr spolumajitel, nemůžete s tím nic udělat.
Přihlášení trvalého bydliště není pouze administrativní záležitost. Pokud by došlo k exekuci, bude bratr posuzován jako spolubydlící osoba, a z tohoto důvodu můžou být označeny jeho věci za účelem exekuce. Určitě může zabránit prodeji v dražbě, pokud soud požádá o vynětí věcí z exekuce, ale bude muset dokazovat, že jsou jeho.
Předpokládám, že nebude problém prokázat, že Vy a bratr nevedete společnou domácnost, proto se nemusíte obávat exekuce. Je tu ale vždy jisté riziko příliš horlivého exekutora.

Musím však podotknout, že z trvalého bydliště nevyplývají žádná práva k bydlení, nebo setrvání ve Vašem domě. Rovněž není nutné osobě přihlášené k trvalému bydlišti na dané adrese hledat náhradní bydlení. Takové oprávnění vyplývají pouze nájemníkovi z nájemní smlouvy na neurčito, a to jen v některých, zákonem stanovených případech.  Nepředpokládám, že by bratr s přítelkyní sepisoval nájemní smlouvu. Pokud by se tedy rozešli, nebude problém jí soudně vystěhovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.