Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem fyzická osoba a moje dcera v roce 2007 chodila do mateřské školky. A teď v mateřské školce dělali hloubkovou kontrolu účetnictví a zjistilo se, že jsme nezaplatili za 2 měsíce obědy. My jsme si jistí, že obědy jsou zaplacené, ale bohužel výpisy z roku 2007 už nemáme a pokud bysme chtěli od banky kopie výpisů z těchto měsíců tak bysme museli zaplatit poplatek za každý výpis 200 Kč. Platby byly prováděny tak, že jsme dali na poštovní spořitelně svolení k příkazu k inkasu. Co mám dělat? Je dluh promlčený? Dominik


ODPOVĚĎ:
V první řadě zkontrolujte, zda již nedošlo k promlčení. To nastává po třech letech od Vaší povinnost plnit – zkontrolujte, za který měsíc jste údajně obědy nezaplatili. Tento měsíc bude v roce 2010 dobou promlčení. To znamená, že od tohoto data po Vás nemůžou tento dluh u soudu úspěšně vymáhat. Pokud nepodají do tohoto data žalobu na zaplacení, nemusíte nic platit.

Pokud k promlčení ještě nedošlo, je na Vás, zda zaplatíte, nebo počkáte pár měsíců na promlčení. Inkaso je vhodnou a jistou formou placení opakujících se plateb, avšak může dojít k situaci, kdy k inkasu nedojde z důvodu nedostatku prostředků na účtu, např. v případě nenadálých plateb. Banka nemá povinnost Vám oznámit tuto skutečnost. Je tedy možné, že jste nevědomky dva měsíce obědy neplatili.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.