Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S přítelem jsme se dozvěděli z katastru nemovitostí, že majitel našeho bytu, který máme v pronájmu (již na dobu neurčitou), je v exekučním řízení a nemovitost půjde do dražby. Na základě této informace jsme se rozhodli pro přestěhování. Jenže nový byt jsme našli dřív než jsme očekávali a nejsme tudíž schopní dodržet 3měsíční výpovědní lhůtu.

Odejdeme o měsíc dřív a majitelovi se to samozřejmě nelíbí. Může v takovémto případě na nás podat žalobu a nezaplacený nájem vymáhat i za skutečnosti, že byl vydán exekuční příkaz k prodeji nemovitosti? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Exekuce nařízená na majetek Vašeho pronajímatele se Vaší smluvní povinnosti platit nájem, popř. tříměsíční výpovědní lhůty nijak nedotýká, nebylo-li s Vaším pronajímatelem ve smlouvě sjednáno něco jiného. Stejně tak by se nájemní smlouvy v obecné rovině nedotýkala ani změna pronajímatele. Vaše stěhování bylo tedy pouze Vaším rozhodnutím (a lze říci, že to byl zcela zbytečný krok). Pokud by tak nájem zaplacen nebyl, samozřejmě se může pronajímatel domáhat splnění Vaší povinnosti i soudní cestou a případnou následnou exekucí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.