Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupila jsem přes internet službu, kterou jsem obratem bezhotovostně zaplatila. Druhý den jsem jako dárek obdržela totéž, proto jsem se rozhodla svůj internetový obchod zrušit. Firma má v pokynech pro odstoupení od smlouvy požadavek, aby byl úředně ověřen můj podpis. Mají na to právo?

Službu jsem si zakoupila a darem jsem ji dostala od přítele, který ji rovnež od firmy zakoupil. V podmínkách pro odstoupení má firma uvedeno, že povinnou součástí (z mnoha dalších typu "do 14 dnů od zaplacení" a pod.) je i onen notářsky ověřený podpis. Samozřejmě nechybí poučení, že pokud bude chybět některá z vyjmenovaných náležitostí, nebude odstoupení od koupě možné. Děkuji, Evženie

ODPOVĚĎ:
Občanskoprávní smluvní vztahy jsou upraveny jednak v zákoně, jednak je ponechána určitá smluvní volnost účastníkům daného právního vztahu. Tím, že jste smlouvu podepsala, jste vyslovila vlastně souhlas se všemi podmínkami (i případnými obchodními podmínkami, na které je ve smlouvě pouze odkazováno, i když nejsou fyzicky součástí obsahu smlouvy). Výjimkou by byly samozřejmě podmínky, které by byly v rozporu se zákonem a podobně.
Podmínka úředně ověřeného podpisu není neobvyklou a takový požadavek je v souladu s právem. Neobávala bych se ani případného zneužití. Úředně ověřený podpis lze zajistit na pobočkách CzechPoint (jsou skoro na každé poště), u notáře či advokáta. Služba je zpoplatněna (30 Kč za podpis).
Doporučuji zaslat dopis s odstoupením internetové společnosti doporučeně a na dodejku, obě tato poštovní potvrzení by byla v případě nějakého sporu důkazem, že byly zachovány lhůty stanovené v pokynech internetové společnosti pro odstoupení (na dodejce je vidět datum převzetí dopisu adresátem, včetně podpisu a razítka adresáta).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.