Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S bývalým partnerem jsme podnikali. Bohužel pro mě, jsem si z podnikání odnesla dluhy. Byla jsem ve firmě jednatel a přítel majitel. Přítel firmu zadlužil, bral si úvěry, zpětné leasingy apod. Jelikož měl ode mě vystavenou generální plnou moc o určitých věcech jsem bohužel nevěděla.

Jeden z dluhů byl kontokorent u banky, na směnku, kde firma byla dlužníkem a já avalem. Banka mi to vysvětlila tak, že já jakožto jednatel musím být avalem. Přijde mi divné, že aval jsem byla jako fyzická osoba na rodné číslo bez toho, aniž by si zjistili jestli mám nějaký majetek v případě neplacení. Další dluhy přítel udělal v podobě leasingů, zpětných leasingů a i dvojitých leasingů, za což byl tohoto roku odsouzen za zpronevěru. U soudu jsem byla jako hlavní svědek. Byla mu prokázána vina, že peníze záměrně vytáhl z firmy nekalým způsobem a utratil a i přesto platím stále dluhy já. Je to tak správně? Nebo mám nějakou možnost se přes soud od dluhů odprostit? Firmu převzal před třemi lety nový jednatel i majitel, banka však odmítla přepsat směnku na nového jednatele. Děkuji, Justýna

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě bude problematické zbavit se odpovědnosti za (ostatní) dluhy, zvláště pokud smlouvy, úvěry a kontokorenty uzavíral Váš přítel Vaším jménem na generální plnou moc – v takovém případě, je složité prokázat, že jeho jednání bylo excesem z domluveného jednání, či že jste o jeho jednání ani nevěděla.
Nicméně ve věci směnečného ručení by dle mého názoru mělo být možné za určitých okolností změnit Vaší osobu za osobu nového jednatele.
Mám za to, že spolu s prodejem společnosti měla být obecně prodána jak aktiva (pohledávky) tak pasiva (dluhy) Vaší společnosti. Proto bych navrhovala obrátit se na nového jednatele společnosti a společně si sjednat schůzku s bankou, kde předložíte, že Vás přítel byl odsouzen za zpronevěru a dále že byla společnost prodána dalšímu subjektu.
Jako avalovi Vám totiž hrozí na rozdíl od běžného ručení nebezpečí, že by Vás mohla banka vyzvat k uhrazení dluhu, aniž by kontaktovala společnost – směnečného dlužníka.
K Vaší otázce, zda byl správný postup banky, pokud Vás uvedla jako avala – fyzickou osobu, aniž by zkoumali Vaše majetkové poměry, uvádím, že tyto informace jsou dostatečné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.