Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Majetek matky byl podle písemné poslední vůle rozdělěn mezi 2 dcery. 2 synové dědili už dříve po otci. Podepsání matčiny pozůstalosti proběhlo u notáře - 3 podpisy, 4. podpis scházel - nemocný bratr. Na radu notáře chybějící podpis dopsal zdravý bratr. Švagrová a její synové po zemřelém bratru napadají tuto smlouvu kvůli zfalšování podpisu.

Je tato smlouva platná? Jaké sankce u soudu za zfalšování podpisu hrozí? Nutno podotknout, že zemřelý bratr s rozdělením majetku souhlasil, to byl ještě zdráv, ale potom se jeho zdravotní stav kriticky zhoršil a nemohl se podepsat. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Vaše švagrová a její synové budou muset prokázat zfalšování podpisu, což by pravděpodobně bylo možné přes písmoznalecký posudek. Nevím, zda oni vědí, že tuto dohodu Váš bratr nepodepsal. Nicméně asi bych do doby, než bude písmoznaleckým posudkem prokázán opak, navrhovala tvrdit, že jde o vůli Vašeho bratra, nadto byla tato dohoda sepsána u notáře.
Pokud se prokáže, že je podpis na smlouvě zfalšovaný, byla by smlouva ve vztahu k zemřelému bratru neplatná. Nicméně ve Váš prospěch by hovořila skutečnost, že Vaši bratři dědily již po Vašem otci a Vy a Vaše sestra jste tehdy nedědily – tuto skutečnost by bylo možno samozřejmě dokázat ze soudního spisu týkajícího se předchozího dědického řízení po Vašem otci.
Dalším argumentem by byla samozřejmě skutečnost, že všichni tři zbylí sourozenci můžete dosvědčit, že jste byli takto domluveni, že bratři dědili po otci a Vy se setrou máte dědit po matce. Pokud by soud tomuto argumentu nepřisvědčil, pak by patrně uznal dědický podíl pro Vašeho zemřelého bratra v zákonném rozsahu, který by Vašemu zemřelému bratrovi náležel, coby zletilému neopominutelnému dědici. Jednalo by se o polovinu zákonného dědického podílu – pokud byste dědila Vy a Vaše sestra ze závěti a Váš zemřelý bratr, Váš podíl se sestrou by činil pro každou 5/12 a Vašemu zemřelému bratrovi by náležel podíl 2/12, který by byl rozdělen mezi jeho manželku a syny.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.