Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Čerpadlo umístěné ve studni s pitnou vodou, používané na zalévání zahrady, přestalo být funkční. Bylo tedy reklamováno u prodejce, který mi vrátil peníze. Po vytažení čerpadla z vody byl na nerezovém těle čerpadla vazelínový povlak, důsledkem závady, proto jsem si byl nucen udělat nový rozbor vody pro další používání, který stál 1000 Kč.

Rozbor však přítomnost vazelíny nějakým způsobem nepotvrdil. Toto považuji, pokud se nemýlím, za následnou vzniklou škodu přímo spojenou se závadou na čerpadle. Prodejce mě odkázal s náhradou škody na dovozce po jejich vzájemné domluvě. Dovozce napřed s náhradou souhlasil, později si to však rozmyslel. Problém se stal před rokem, čerpadlo jsem koupil osobně. Jedná se prosím podle Vašeho názoru o následnou škodu a mohu proto požadovat po dovozci úhradu rozboru vody? Děkuji za odpověď. Ivan

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru by bylo možné na zmíněný rozbor vody nahlížet jako na skutečnou škodu ve smyslu § 442 občanského zákoníku. Aby bylo možno hovořit o škodě, musí zde být přítomny následující prvky: porušení povinnosti – následek a příčinná souvislost mezi porušením povinnosti a následkem. Dovozce by se odpovědnosti mohl zbavit, pokud by prokázal, že škodu nezavinil (§ 420 odst. 3 občanského zákoníku).
Ve smyslu § 106 odst. 1 občanského zákoníku se promlčí za dva roky ode dne, kdy se poškozený dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá.
Vzhledem k výše uvedenému navrhuji znovu kontaktovat dovozce, aby uhradil náklady na rozbor vody, nejlépe by bylo vhodné k tomuto dopisu přiložit kopii potvrzení, že bude náhrada škody ve Váš prospěch vyplacena.
Případně by bylo možné obrátit se na výrobce čerpadla, aby uhradil náklady na rozbor pitné vody, a to na základě zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku (z. č. 59/1998 Sb.).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.