Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu, jak se má zachovat člověk, kterému bylo povoleno oddlužení a náhle se mu ozval věřitel, který se v řádném termínu nepřihlásil do řízení a požaduje splácení. Děkuji. Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Je otázkou jakého charakteru je pohledávka.
Pokud pohledávka existovala před zahájením insolvenčního řízení a Vy jste o ní věděl nebo musel vědět (typicky pohledávky na pojistném) a věřitele jste neuvedl do seznamu závazků, jste v situaci, kdy insolvenční soud může oddlužení zrušit, a to z důvodu § 418 odst. 1 písm a) resp. c) insolvenčního zákona, a to de facto bez ohledu na to, zda ji splníte či nikoliv.
Doporučuji ji za předpokladu, že máte mimo majetkovou podstatu zahrnutou do oddlužení či Vám zbývá nějaký příjem po zaplacení splátky splátkového kalendáře, pohledávku uhradit a to, co možná nejrychleji. A pak jenom doufat, že se insolvenční soud nedozví, že jste do návrhu na insolvenční řízení uvedl nepravdivé informace.
Pokud je situace taková, že jste tento závazek uvedl do návrhu na zahájení insolvenčního řízení, věřitel o insolvenčním řízení věděl (nebo kdyby přebíral poštu, vědět mohl), a přesto se nepřihlásil, nelze pohledávku splnit a soud by řízení o žalobě tohoto věřitele zastavil.
Pokud se jedná o pohledávku, která vznikla po zahájení insolvenčního řízení a po povolení oddlužení, jste ji jako dlužník povinen splnit, jelikož jinak riskujete zrušení oddlužení.
Při zrušení oddlužení soud současně rozhodne o řešení úpadku konkursem, takže raději doporučuji vždy pohledávku splnit než riskovat žalobu věřitele.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.