Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.008

Zrušení trvalého pobytu dlužníka - ochrání před dluhy a exekucí?

Odesláno: 
Otevřeno 881 x
1 odpověď
 
Nás dospělý syn má u nás trvale bydliste. Nebydlí u nás, n epracuje. Má samé dluhy které za něj musíme platit my. Ptám se zdá stačí zrušit trvale bydliste nebo je třeba podniknout další kroky aby nás nepripravil o vše. Slyšela jsem že zrušení trvalého pobytu nestačí. Děkuji.
 
Dobrý den,

v první řadě bych Vám ráda zdůraznila, že rodiče neodpovídají za dluhy svých dětí. To, že za syna dluhy hradíte a on nepracuje ani se o to nesnaží, nemá v dlouhodobém důsledku žádné řešení.

V případě, že má ve Vašem bydlišti hlášený trvalý pobyt, může se exekutor domnívat, na základě této skutečnosti, že u Vás bydlí a zdržuje se zde. Z toho důvodu bych Vám doporučila trvalý pobyt syna na ohlašovně příslušného obecního úřadu z Vašeho bydliště odhlásit. Můžete tak učinit, že se tam dostavíte společně se synem nebo on sám si trvalý pobyt odhlásí. V případě, že s tím nebude souhlasit, budete muset podat žádost sama a doložit, že jste vlastníkem objektu, kde má syn hlášený trvalý pobyt (např. prostřednictvím listu vlastnictví) a následně doložit, že zde nebydlí (např. potvrzením sousedů). Více informací Vám poskytnou přímo na ohlašovně obecního úřadu.

K Vašemu dotazu, zda zrušení trvalého pobytu je dostačující, uvádím, že v případě, že by syn neměl hlášení trvalý pobyt ve Vašem bydlišti, ale exekutor by se dozvěděl, že se zde zdržuje a trvale bydlí (např. má zde hlášenou adresu pro doručování písemností), tak by tím mohl dovodit, že zde bude mít i své věci a z toho důvodu se dostavit.

Dále doporučuji v případě Vašeho syna jako řešení jeho finanční situace prostřednictvím oddlužení (insolvence). Jednou z podmínek oddlužení je však mít alespoň nějaký příjem, z kterého by mohl za dobu 5ti let splatit alespoň 30 % všech jeho dluhů. V daném případě, doporučuji se obrátit na někoho z řad advokátů specializujících se na insolvenční právo, kteří by zohlednili všechny možnosti a přezkoumali, zda syn splňuje všechny podmínky pro podání návrhu na oddlužení a tento návrh by mu pomohli sepsat. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz

Budete-li mít více dotazu ohledně výkonu exekuce, doporučuji Váš dotaz uložit zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce.html

Bude Vám odpovězeno zhruba do 3 dnů.