Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.768

Výpověď podnájmu emailem, elektronickou poštou - platnost výpovědi

Odesláno: 
Otevřeno 1518 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mí podnájemníci v družstevním bytě mi poslali 30.6.2016 ve 20 hod. výpověď mailem. Četla jsem ji až 1.7. v 7.30. Vzhledem k tomu, že ve smlouvě o podnájmu není uvedena možnost výpovědi podaná mailem, se domnívám, že je tato výpověď neplatná.
Podnájemníci si myslí, že je platná a výpovědní doba běží od 1.7. Prosím, sdělte mi, kdo má pravdu či na koho se máme obrátit.
Děkuji za odpověď.
Olga Filipová
 
Dobrý den,
občanský zákoník v ust. § 561 a ust. 562 hovoří o platnosti právního jednání učiněném v písemné formě. „K platnosti právního jednání učiněného v písemné formě se vyžaduje podpis jednajícího. Písemná forma je zachována i při právním jednání učiněném elektronickými nebo jinými technickými prostředky umožňujícími zachycení jeho obsahu a určení jednající osoby.
Tato ustanovení však způsobila širokou formu výklady zejména v případě, zda email požadavky na písemnou formu splňuje. Tedy jednoznačný názor není a lze najít zastánce běžného emailu jako písemné formy i jeho odpůrce. Dokonce někteří zastávají názor, že v případě, když je z emailové adresy možné identifikovat danou osobu (emailovou adresu tvoří jméno a příjmení), tak je požadavek na písemnou formu zachován, a když je emailová adresa tvořena nějakým abstraktním názvem nebo názvem neoznačující jméno, tak požadavek není splněn. Tedy bez existence bližší judikatury lze jen argumentovat.
Ve Vašem případě bych výpověď zaslanou emailem odmítla z důvodu, že nesplňovala požadavek na určitost jednající osoby, a tedy jste nemohla s určitostí dovodit, zda dané jednání – vypovězení podnájemní smlouvy - skutečně činila osoba vystupující na straně podnájemce.
Dále v případě, že podnájemní smlouvu jste uzavřela s oběma podnájemníky a email Vám zaslala byť za oba pouze jedna osoba, tak s argumentací, že písemná forma v tomto případě nebyla zachována, určitě uspějete, neboť projev vůle druhé osoby nelze s určitostí dovodit.
V případě, že se rozhodnete danou výpověď akceptovat, tak jak uvádíte, byla Vám doručena až 1. 7. 2016 a z toho důvodu bude výpovědní lhůta běžet od prvního dne kalendářního měsíce následujícího poté, co výpověď došla druhé straně.
Jak uvádí ust. § 2286 NOZ výpověď nájmu vyžaduje písemnou formu a musí dojít druhé straně. Výpovědní doba běží od prvního dne kalendářního měsíce následujícího poté, co výpověď došla druhé straně.
Tedy jednoznačně lze říci, rozhodnete-li se výpověď akceptovat, že výpovědní lhůta bude běžet až od 1. 8. 2016.