Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.860

Dluhy bývalého manžela a vliv na majetek vypořádaný v SJM

Odesláno: 
Otevřeno 1254 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
za manželství jsme si pořídili nemovitost na hypotéku. Po rozvodu v rámci majetkovém vypořádání si měl na sebe převést hypotéku a já na něho převést svůj podíl na nemovitosti. Pro jeho nízkou bonitu mě z hypotéky dosud nedokázal vyvázat. Současný stav : bývalý manžel užívá nemovitost a splácí hypotéku. V hypotéce jsme stále oba a vlastníci nemovitosti jsme oba.
Po rozvodu si vzal úvěr u stejné banky jako je hypotéka, zajištěný stejnou nemovitostí, v které jsem spoludlužníkem.
Moje otázka se týká situace, kdy se znovu provdám:
Pokud by bývalý manžel přestal platit hypotéku nebo úvěr, může být případně uvalena exekuce na majetek mého současného manžela?
1. Mám na mysli majetek současného manžela, který vlastnil před naším sňatkem?
2. Uvažuji majetek, který pořídíme jako manželé.
Děkuji předem
 
Dobrý den,
na majetek Vašeho druhého manžela, který vlastnil před uzavřením manželství rozhodně exekuci pro neplacení dluhů Vašeho prvního manžela vést nelze. Myslíte-li na majetek Vašeho 1. manžela, který vlastnil před uzavřením manželství a na tentýž manžela je vedena exekuce, tak se exekutor může uspokojit i z jeho majetku před uzavřením manželství a pravděpodobně by to tak udělal.
Majetek, který nabudete s novým manželem do SJM může být postižen exekucí jen v případě, že bude exekuce vedena proti Vám. Prvně by došlo k uspokojení ze zástavy, kterou je nemovitost zatížena hypotékou. V případě, že Váš bývalý manžel nebude schopen splácet úvěr, může banka požadovat úhradu i po Vás. Na základě provedeného majetkového vypořádání pak můžete uplatňovat svůj nárok po manželovi.