Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.055

Zrušení SVJ více domů propojených krytem civilní obrany a vytvoření více nových SVJ

Odesláno: 
Otevřeno 1171 x
1 odpověď
 
2008 vzniklo naše SVJ po privatizaci bytových jednotek. Ovšem protože máme v suterénu kryt civilní obrany (CO kryt), který přesahuje do čtyř domů, museli jsem privatizovat jako čtyřdomí. Tedy i SVJ funguje pro čtyři domy vedle sebe.
Samozřejmě to působí nejrůznější potíže, zejména v hospodaření (každý dům je jinak velký a má svůj vlastní vchod, ale také dostatek nájemníků pro vznik vlastního SVJ).
Na internetu jsem našla, že NOZ doporučuje SVJ pouze pro jeden dům a pokud je to nutné/žádoucí, může vzniknout smlouva o vzájemné spolupráci či podpoře, kdy jedno SVJ bude pomáhat druhému, ale fungovat a hospodařit budou jinak samostatně.
Je možné něco takového zrealizovat - tedy, zrušit/nechat zaniknout jedno velké SVJ pro čtyřdomí a nechat vzniknout/založit nová čtyři samostatná SVJ pro každý dům zvlášť, i když máme CO kryt?
Předem děkuji za jakoukoli reakci.
MV
 
Dobrý den,
rozdělení stávajícího SVJ na dva právní subjekty je od účinnosti nového občanského zákoníku výrazně komplikované. Zákon 72/1994 Sb. (ZOVB) tuto možnost za specifických okolností připouštěl. (§2 písm. a) ZOVB), ale od 1. 1. 2014 nabyl účinnosti NOZ, který do svého ustanovení možnost rozdělit prohlášením budovu na jednotlivé části nepřevzal.
V NOZ najdeme pouze úpravu o zrušení společenství vlastníků. Dále dle ust. § 1199 NOZ – Je-li v domě méně než 5 jednotek, může být společenství vlastníků založeno, pokud s tím souhlasí všichni vlastníci jednotek. Dle mého názoru pro existenci dvou SVJ by společný CO kryt neměl vadit.

Vzhledem k tomu, že se jedná o složitou právní záležitost, doporučuji Vám obrátit se na někoho z řad advokátů, který by Vám s celým postupem pomohl. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.