Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.314

Porodné - vyjmutí partnera z žádosti, lhůta na vyřízení žádosti úřadem

Odesláno: 
Otevřeno 1302 x
2 odpovědi
 
Dobrý den. Už 25. ledna 2016 jsem žádala o porodné. S partnerem jsme se rozešli krátce po otěhotnění, tudíž jsem ho v této žádosti neuváděla. Museli jsme sepsat nějaké vyjmutí partnera z žádosti. Bylo mi řečeno, že mě musí prošetřit – tím pádem mi někdo může přijít zkontrolovat domácnost. Pak mi má dorazit dopis, že mi bylo porodné přiznané. Je skoro půlka března 2016 a stále se nic neděje. Volala jsem tam a nejdřív mi řekli, že na to mají šest týdnů a při druhém telefonátu dokonce 60 dní a mohou požádat o prodloužení.
Já už nevím, jak to tedy je. Peníze by se mi samozřejmě hodili. Musela jsem toho pro miminko hodně nakoupit a museli mi půjčit kamarádi. Tento stát už opravdu nechápu, proto se obracím na Vás? Jak to tedy je? Opravdu na to mají tak dlouhou dobu, když žádám o tu výjimku??
Moc děkuji za Váš čas.
 
Dobrý den,
lhůty pro vyřízení a vyplacení porodného jsou řešeny v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb. , správní řád. Dle ust. § 71 správního řádu je správní orgán povinen vydat rozhodnutí bez zbytečného odkladu.
Podle ust. § 71 odst. 3 SŘ pokud nelze rozhodnutí vydat bezodkladně, je správní orgán povinen vydat rozhodnutí nejpozději do 30 dnů od zahájení řízení (podání žádosti), k nímž se připočítává doba až 30 dnů, jestliže je zapotřebí nařídit ústní jednání nebo místní šetření (zkontrolování domácnosti), je-li třeba někoho předvolat, nechat předvést nebo doručovat veřejnou vyhláškou osobám, jímž se prokazatelně nedaří doručovat, nebo jde-li o zvlášť složitý případ.

Tedy ve Vašem případě, bude-li provedeno místní šetření, je třeba počítat, že se lhůta pro vyplacení porodného může natáhnout až na 60 dnů od podání žádosti.
Nebude-li ani v uvedené lhůtě Vám porodné vyplaceno, můžete se dovolat nedodržení lhůty pomocí stížnosti na nečinnost u nadřízeného orgánu (krajské pobočky úřadu práce).
 
Moc jste mi pomohli. Děkuji : )