Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.876

Neprávněné užívání pozemku bývalým nájemcem - jak ho donutit aby pozemek již neužíval?

Odesláno: 
Otevřeno 1633 x
4 odpovědi
 
1) Platí §676 odst. 2 (užívá-li nájemce věci i po skončení nájmu a pronajímatel proti tomu nepodá návrh na vydání věci nebo na vyklizení nemovitosti u soudu do 30 dnů, obnovuje se nájemní smlouva… ) i v případě podané výpovědi u smlouvy na dobu neurčitou? 11.2.2010 jsem vypověděla nájemní smlouvu, kterou otec uzavřel 27.6.2007 (otec zemřel v roce 2008 a já pozemky zdědila). 25.2.2010 mi nájemce odpověděl: Bereme na vědomí výpověď z nájemní smlouvy, výpovědní lhůta končí ke dni 30.9.2015. Domnívala jsem se, že od tohoto data přestane nájemce pozemky užívat. Nyní se nájemce ohání tímto paragrafem, že jsem měla požádat o vydání věci do měsíce po ukončení smlouvy. 2) V případě, že je tomu tak, jak mám ukončit nájem, abych mohla s pozemkem disponovat? Psát znovu výpověď? Pak žádat soud o vydání věci? Prosím o konkrétní odpověď, jak mám postupovat, děkuji.
 
Dobrý den,

dle mého názoru, by se ve Vašem případě ustanovení o obnově nájmu již nepoužilo, neboť Váš nájemní vztah skončil, jak uvádíte dne 30. 9. 2015, kdy již platil nový občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.), který v případě pachtu (nájem zemědělských pozemků) obnovu nájmu neupravuje. Tedy nájemce (nyní pachtýř) postupoval v rozporu se zákonem a nájem (pacht) skončil 30. 9. 2015. Bohužel ho nemůžete ze dne na den jen tak vyhodit, i když tam již hospodaří neoprávněně. Zvláště pokud už tam něco zasel a Vy byste mu znemožnila přístup na pozemek, mohl by po Vás chtít náhradu škody, která mu tím vznikla a ta by mohla být vyšší než škoda která vznikla Vám z titulu neoprávněného užívání pozemku.
Tedy jednoduší pro Vás bude přistoupit na tvrzení nájemce a aplikovat ust. § 676 odst. 2 OZ (zákona č. 40/1964 Sb.), které říká (poslední věta) Nájem sjednaný na domu delší než rok se obnovuje vždy na rok, nájem sjednaný na dobu kratší se obnovuje na tuto dobu.
Ve Vašem případě bych vyzvala nájemce cca 3 měsíce před koncem nájmu (30. 9. 2016), že dle ust. § 676 OZ, na které se odkazoval, již jeho nájem končí dne 30. 9. 2016 a že ho vyzýváte, aby Vám k tomuto dni pozemky předal. Zároveň ho vyzvěte k úhradě nájemného, na kterém jste byli dohodnuti. Nevyklidí-li pozemky k uvedenému dni, můžete ho ještě jednou bezprostředně po uplynutí lhůty vyzvat, ale následně podejte na něj žalobu.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Chystám se v červnu poslat dopis dle vaší rady. Nájemce mi ale poslal k podpisu pachtovní smlouvu na období 1.10.2015 - 30.9.2016. Mimo jiného si v ní vyhrazuje předkupní právo! + Ke dni podpisu se ruší dříve sepsané nájemní nebo pachtovní smlouvy, pokud byly k předmětným pozemkům uzavřeny. Nepřiznává tím své pochybení (že nedošlo k obnově nájmu)? Nechci tuto smlouvu podepsat, v klidu oželím i ten mizivý nájem a nájemci napíšu dle vaší minulé rady. Udělám to dobře : -)? Děkuji předem za odpověď.
 
Dobrý den, pachtovní smlouvu bych určitě nepodepisovala. Tím by nájemce (pachtýř) měl smluvně podložené období, za které nyní hospodaří na Vašich pozemcích neoprávněně a o předkupním právu ani nemluvím. Každopádně výši pachtovného (nájemného), uvedeného ve smlouvě, můžete po něm požadovat z titulu bezdůvodného užívání.
Ve výzvě, kterou budete zasílat druhé straně, uveďte raději obě skutečnosti, které jsem Vám uvedla v předchozí odpovědi. Formulovala bych to tak, že jste toho názoru, že k obnovení nájmu nedošlo, neboť nájemní vztah skončil, jak uvádíte dne 30. 9. 2015, kdy již platil nový občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.), který v případě pachtu (nájem zemědělských pozemků) obnovu nájmu neupravuje. Tedy nájemce (nyní pachtýř) postupoval v rozporu se zákonem a nájem (pacht) skončil 30. 9. 2015. Na základě toho za období od 30. 9. 2015 až doteď hospodaří druhá strana na Vašich pozemcích neoprávněně a Vám tím vzniká z titulu bezdůvodného obohacení nárok na. Kč, které odpovídají výši pachtovnému (nájmu) na Vašem pozemku. Dále bych navázala alternativním požadavkem, tedy pokud se s Vašim výše uvedeným tvrzením nemohou ztotožnit, jste ochotna aplikovat jejich verzi a to ust. § 676 odst. 2 OZ (zákona č. 40/1964 Sb.), které říká (poslední věta) Nájem sjednaný na domu delší než rok se obnovuje vždy na rok, nájem sjednaný na dobu kratší se obnovuje na tuto dobu. Tedy zase vyzvat k zaplacení nájemného za danou dobu. A hlavně NEZAPOMENOUT, je vyzvat aby nejpozději k 30. 9. 2016 Vám předali pozemky ve stavu v jakém je od Vás převzali dne. (vznik nájmu). Dokonce bych zvážila i možnost na závěr je upozornit, že nedojde-li k předání pozemku ke stanovenu dni a uhrazení dlužné částky budete nucena podniknout v dané věci další kroky a obrátit se na soud.
 
Dobrý den, děkuji vám velmi pěkně.