Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.439

Odstoupení od nájmu s následným odkupem před podpisem smlouvy - sankce, pokuta od pronajímatele

Odesláno: 
Otevřeno 1593 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zvažovali jsme stěhování z pracovních důvodů do jiného města, jednalo se o pronájem s následným odkupem. Řešíme to přímo s majitelem domu. Zatím jsme nic nepodepsali, nesložili žádnou zálohu ani kauci, obdrželi jsme jen návrh smlouvy emailem a na tomto návrhu se ústě shodli. Majitel inzerát stáhl z inzerce a nikoho dalšího samozřejmě nesháněl. Majitel ještě dokončuje úpravy domu a interiéru po celkové rekonstrukci. Bohužel situace se trošku změnila a díky mimořádné pracovní nabídce je nutné stěhování zrušit. Majiteli jsme to ještě neřekli, potřeboval bych právní radu, zda-li nám hrozí nějaké sankce nebo jakým způsobem nejlépe postupovat, aby to bylo férové a spravedlivé pro obě strany.
Děkuji, JA
 
Dobrý den,
pro nájemní smlouvu je vyžadována její písemná forma (ust. § 2237 NOZ). Tedy nedošlo-li k podpisu smlouvy, nevznikl mezi Vámi nájemní vztah. Majitel se v tomto případě mohl lépe jistit např. uzavřením smlouvy o smlouvě budoucí. Tedy na základě informací uvedených v dotazu, nelze žádné sankce vyvodit.
Majiteli bych však Vaši situaci bez zbytečného odkladu oznámila, aby si ještě mohl včas sehnat nového nájemce (např. znovu zveřejnit inzerát atd.).