Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.426

Výpověď a výpovědní lhůta - částečný úvazek zaměstnance u zaměstnavatele

Odesláno: 
Otevřeno 10823 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Pracuji na částečný úvazek 2013-2016. Potřebuji dát výpověď a hned nastoupit do jiné práce. Ve smlouvě mám napsané dohoda zaniká ukončením pracovního poměru a odstoupením ve smyslu Zákoníku práce. Potřebuji vědět jestli mi zaměstnavatel může dát dvouměsíční výpovědní lhůtu, nebo jestli se toto na částečný úvazek nevztahuje.

Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
rozhodující pro ukončení pracovního poměru bude, zda máte se zaměstnavatelem uzavřenou 1) pracovní smlouvu nebo 2) dohodu o pracovní činnosti.
1) Vznikl-li Váš pracovněprávní vztah se zaměstnavatelem na základě pracovní smlouvy, lze pracovní poměr jednostranně ukončit písemnou výpovědí, přičemž výpovědní doba činí nejméně 2 měsíce a začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce.
2) Uzavřela-li jste se zaměstnavatelem dohodu o pracovní činnosti, lze dle ust. § 76 zákoníku práce, není-li sjednán způsob zrušení dohody o pracovní činnosti, zrušit ji z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhé smluvní straně. Okamžité zrušení dohody o pracovní činnosti může být však sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr.

V obou uvedených případech je možné pracovní poměr se zaměstnavatelem ukončit písemnou dohodou a to ke dni, na kterém se se zaměstnavatelem dohodnete. Pokud potřebujete ukončit pracovní poměr, co nejdříve, doporučuji se zkusit se zaměstnavatelem, dohodnout v opačném případě budete muset zaměstnavateli předložit výpověď. V rámci výpovědní doby je možné si též vybrat dovolenou, na kterou Vám vznikl nárok a v době čerpání dovolené můžete již pracovat u jiného zaměstnavatele.