Počet stránek ve webu: 43.180

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.276

Rozchod s přítelem a vyrovnání peněz od rodičů - musí partner vyplatit rodiče?

Odesláno: 
Otevřeno 1505 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Má nejlepší kamarádka se rozešla po 4 letetch s přítelem. 11/2014 se přestěhovali do svého baráčku, kde je všechno napsané na kamarádku, hypotéku si platí a všechno sama, její ex platil jen sipo které dělalo 2300 a na jídlo jí nedával ani korunu.
Jeho rodiče chtějí po ní 89.000 Kč za to, že občas jim dali nějaké peníze bokem na jídlo a nebo něco vložili o do baráku. Nikde to nemají sepsané, jen jeho maminka to má napsané, kolik jim dávala peněz, nikde nic podepsaného od nich nic a ani žádná smlouva. Je povinná to platit? Nebo nemusí a ex to má odbydlené?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

nárok rodičů bývalého přítele není opodstatněný. Pokud darovali nějakou částku na jídlo, tak předpokládám, že darovali peníze synovi nikoli Vaší kamarádce, tedy vracet by je mohli chtít jen po synovi a to formou odvolání daru, které má zákonem upravené pravidla.
Jestli z darovaných peněz byla uhrazena konkrétní věc na domě, museli by to přímo prokázat, že jimi poskytnuté peníze šly na danou konkrétní věc. Vzhledem k tomu, že uvádíte celkovou sumu 89.000,- Kč, což je v poměru hodnoty domu, tak zanedbatelná částka, není třeba ani o tom dále polemizovat. Sice platí, že pokud někdo investuje do cizího a je schopen to prokázat, má nárok na vydání toho, co investoval do cizího. V případě nemovitosti se to prokazuje tak, že se vezme hodnota nemovitosti před investicí a hodnota po investici, tedy v uvedeném případě, by se ani hodnota nemovitosti o danou investici nezvýšila.