Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.373

Jak změnit sporný rozvod na nesporný rozvod manželství u soudu - informace

Odesláno: 
Otevřeno 1879 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu. Manželka se odstěhovala v srpnu 2015 po naší dovolené. Normálně se vídáme a komunikujeme a i dobře vycházíme. Nyní mi přišel návrh na rozvod manželství podaný dne 3.9.2015 ve kterém jsou uvedené důvody se kterými nesouhlasím. Mám se vyjádřit do 8 dnů. Volal jsem ženě s tím, že nechápu proč mi o tom návrhu neřekla, když jsme se viděli naposledy 7.11. na společné oslavě a že důvody které uvedla nejsou pravdivé a ona to ví. Před časem jsme se domluvili na nesporném rozvodu. Také jsme se domluvili, že uděláme vše společně aby vše proběhlo v klidu a rychle a dáme si nějaký čas jestli se něco nezmění. Řekla mi, že to asi skonila, že chtěla mít rychlý rozvod a podala to v afektu. Moje otázka zní jedná se o sporný nebo nesporný rozvod. Není přiloženo vypořádání majetku jen oddací list a kopie rodných listů dětí. Děti jsou plnoleté jen ještě studují. Jaké jsou možnosti aby nás rozvod nestál zbytečné peníze. Dá se změnit návrh na rozvod nebo se musí vzít zpět a podat společný návrh na nesporný rozvod ve kterém se nemusí uvádět důvody jen jestli byly splněny podmínky se všemi náležitostmi. Nechci aby byl u soudu probírám osobní život se svědky, dětmi atd.
Mockrát děkuji
 
Dobrý den,

jak jste správně podotkl, není přiložena dohoda o majetkových poměrech, bydlení a popř. výživného pro dobu po rozvodu, která je jednou z podmínek pro tzv. smluvený rozvod. Další podmínkou pro smluvený rozvod dle ust. § 757 NOZ je, že manželství trvalo nejméně jeden rok a manželé spolu déle než 6 měsíců nežijí. Podmínka, že manželé spolu déle než 6 měsíců nežijí, neznamená, že spolu půl roku nesmíte bydlet, ale stačí, že po tuto dobu spolu nefungujete jako manželé, tedy nevedete společnou domácnost, intimně se nestýkáte atd.
Pokud nesouhlasíte s tím, co je v žalobním návrhu řečeno, máte možnost soudu v uvedené lhůtě napsat svoje tvrzení. Máte-li zájem o smluvený rozvod a jste schopni splnit všechny uvedené požadavky, může dojít ke změně rozvodu ze sporného na smluvený, a to změnou návrhu. Stačí, aby Vaše manželka společně se změnou návrhu předložila soudu dohodu o úpravě majetkových poměrů s úředně ověřenými podpisy. Vy musíte s rozvodem vyjádřit svůj souhlas.
Detailní stránka o rozvodu manželství - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/90/3182-rozvod-manzelstvi-a-vse-o-nem.html