Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.201

Převedení, darování části bytu, domu, nemovitosti manželce - je lepší rozšíření SJM nebo darování?

Odesláno: 
Otevřeno 2074 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel v době před manželstvím financoval stavbu rodinného domu o dvou bytových jednotkách (v katastru rozděleno) z hypotečního úvěru. Stavba stojí na pozemku tchýně, která koupi financovala též pomocí hypotečního úvěru. Polovinu domu (1. bytová jednotka) užívá tchýně a druhou polovinu domu my. Manžel chce na mě nyní přepsat polovinu jeho majetku a nevíme, jak pokračovat dále. Na internetu jsem zjistila 2 možnosti - rozšíření společného jmění manželů nebo darovací smlouva. Nemáme nyní moc peněz, protože jsem na mateřské dovolené a tak prosím o radu, jaká možnost je pro nás nejvýhodnější. Děkuji za radu.
 
Dobrý den,

Vámi zmíněné možnosti připadají obě v úvahu. Cenově výhodnější je uzavřít darovací smlouvu, ve které Vám manžel bude darovat ze svého výlučného majetku spoluvlastnický podíl v dohodnuté výši na předmětné nemovité věci. Tedy v tomto případě budete mít nemovitou věc v podílovém spoluvlastnictví nikoliv ve společném jmění. Vzhledem k tomu, že půjde o bezúplatný příjem mezi příbuznými vymezenými v ust. § 10 odst. 3 písm. d), bod 1. zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, byl by tento převod osvobozen od daně z příjmu. Příslušný vzor naleznete zde: http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html nebo můžete kontaktovat některého z advokátů, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.

Další z variant je rozšíření společného jmění i na věci, které nejsou jeho součástí. Smlouva o rozšíření rozsahu společného jmění vyžaduje formu notářského zápisu.

Na závěr uvádím, že je-li předmětná nemovitá věc zajištěna zástavním právem společnosti, která Vám poskytla úvěr, může si tato společnost v zástavní smlouvě sjednat omezení s dispozicí uvedené nemovité věci nebo si vymínit předchozí souhlas, přičemž jakékoli porušení z Vaší strany může být sankcionováno smluvní pokutou. Z toho důvodu, je-li uvedená nemovitá věc zajištěna zástavním právem nebo se na ni vztahuje jiné omezení, doporučuji nejprve přečíst smlouvu, na základě které k takovému omezení došlo.