Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.733

Retroaktivita NOZ a stavební spoření - §2675 odst. 1) zákona č. 89/2012 Sb.

Odesláno: 
Otevřeno 11340 x
1 odpověď
 
Výpověď smlouvy o stavebním spoření ze strany ČMSS.

Smlouva o stavebním spoření byla uzavřena v roce 2000, měsíčně ukládáme pravidelnou částku dle smlouvy a dodnes nebyla přespořena cílová částka. Přesto nám v červnu 2015 poslala ČMSS výpověď této smlouvy, kdy se odvolává na ustanovení §2675 odst. 1) zákona č. 89/2012 Sb. , a proto naši smlouvu vypovídá. Dále pokračují
"v ustanovení §3077 OZ se výše uvedené ustanovení platí i na smlouvy uzavřené přede dnem jeho účinnosti. Odeslali jsme nesouhlas s výpovědí a odkazem na Všeobecné obchodní podmínky platné v době uzavření smlouvy. Odpověď přišla záhy, že VOP platné v té době, právo výpovědi ze strany ČMSS komplexně neupravují, a že lze tedy využít obecné zákonné úpravy. Je vůbec možné aplikovat NOZ se zpětnou retroaktivitou na smlouvu starou 15 let? Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

výchozí pro Vás v tomto případě bude znění všeobecných obchodních podmínek účinných v době uzavření smlouvy nebo v době kdy došlo k změně smlouvy a zároveň jste souhlasil s novými obchodními podmínkami.

Pokud obchodní podmínky určují alespoň rámcově, jakým způsobem lze smlouvu ukončit či vypovědět, bude se postupovat dle znění obchodních podmínek. Tedy například je-li ve VOP sjednaná možnost výpovědi smlouvy ze strany stavební spořitelny jen pro případ, kdy klient neplní podmínky smlouvy. Lze usuzovat, že podmínky pro výpověď smlouvy byly stanoveny ve VOP odchylně a zákonná úprava se již nepoužije, pokud na ni není přímo ve smlouvě odkazováno.

V případě, že by VOP ukončení smlouvy neupravovaly, použila by se úprava zákonná, tedy zákon o stavebním spoření a občanský zákoník.

Vzhledem k tomu, že jste již neplatnost výpovědi u spořitelny namítl a spořitelna Vám nevyhověla. Je dalším krokem obrátit se na soud. V tomto případě, rozhodnete-li se Váš spor řešit soudní cestou, Vám doporučuji obrátit se na advokáta, který by si prostudoval všechny relevantní listiny a připravil Vám žalobu na určení neplatnosti výpovědi smlouvy o stavebním spoření. Seznam advokátů naleznete zde http://www.advokatikomora.cz.