Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.036

Zkrácený úvazek, zkrácená pracovní doba učitelky mateřské školy MŠ zaměstnavatelem - je to v souladu se Zákoníkem práce?

Odesláno: 
Otevřeno 3911 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pracuji jako učitelka v MŠ, která patří pod ZŠ. Ve třídě mám 28 dětí, provoz je od 6.45 do 16.30 hod. Já i druhá paní učitelka, která je už v důchodovém věku, jsme doposud pracovaly na celý úvazek. Z finančních důvodů nám pan ředitel chce tento úvazek zkrátit. Je mi 58 let, mám 4 roky do důchodu, zajímalo by mě, zda se na mě nevztahuje nějaká ochranná lhůta a zda je při tolika dětech ve třídě zkrácení pracovní doby možné. Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
dle zákona o pedagogických pracovnících stanovila vláda nařízením, že učitel mateřské školy má určen základní pedagogický úvazek 31 hodin týdně. Na práce související s přímou pedagogickou činností připadá 9 hodin týdně.
Ředitel školy je povinen stanovit přesnou výši základního pedagogického úvazku na začátku období školního vyučování konkrétnímu pedagogickému pracovníkovi. Tuto výši není oprávněn v daném období měnit. Ředitel školy si při stanovení základního pedagogického úvazku konkrétním pedagogickým pracovníkům počíná tak, aby dodržel zásadu rovného zacházení se zaměstnanci a zákaz diskriminace. Porušení těchto zásad bude například neodůvodněné stanovení základního pedagogického úvazku v jiné výši jednomu pedagogickému pracovníkovi, pokud ostatní budou mít základní pedagogický úvazek stanoven na 31 hodin týdně.
Při pracovním poměru odpovídajícím stanovené týdenní pracovní době je možné v následujícím pololetí snížit týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti, nikoliv však plat.

Snížení platu je možné pouze při kratší pracovní době, podle ust. § 80 zákoníku práce však kratší pracovní doba pod rozsah stanovený v ust. § 79 zákoníku práce může být sjednána pouze mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, zaměstnavatel ji tedy nemůže nařídit. “
Ve Vašem případě se uplatní ustanovení § 79 odst. 3 kdy, zkrácení stanovené týdenní pracovní doby podle věty první nesmí však provést zaměstnavatel uvedený v § 109 odst. 3. Je-li ve Vašem případě zaměstnavatelem stát, územně samosprávný celek (obec, kraj) či jiný zaměstnavatel uvedený v ust. § 109 odst. 3 ZP, nemůže Vám zaměstnavatel pracovní úvazek zkrátit, neboť by tím porušil ustanovení zákoníku práce.