Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.709

Vymáhání platu, mzdy - zaměstnavatel nevyplatil plat, mzdu zaměstnanci, co dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1199 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl jsem se vás zeptat. Jak mám postupovat, šéf mi ještě nezaplatil, nevím jak a na koho se obrátit. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

dle ust. § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce může zaměstnanec pracovní poměr okamžitě zrušit, jestliže zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti (§ 141 odst. 1). Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.
Dle ust. § 56 odst. 2 ZP - Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Pro účely náhrady mzdy nebo platu se použije § 67 odst. 3.
Dle výše uvedeného ustanovení můžete se zaměstnavatelem, jsou-li splněny výše uvedené podmínky, okamžitě ukončit pracovní poměr. Je-li pracovní poměr skončen okamžitým zrušením, neběží zde žádná výpovědní lhůta, ale pracovní poměr končí skutečně okamžitě, resp. dnem, kdy byl tento jednostranný právní úkon doručen zaměstnavateli. Pracovní poměr můžete okamžitě zrušit pouze do 2 měsíců ode dne, kdy jste se o důvodu k okamžitému zrušení dověděl, nejpozději do 1 roku ode dne, kdy tento důvod vznik (§ 59 ZP). V okamžitém zrušení pracovního poměru musí zaměstnavatel i zaměstnanec skutkově vymezit jeho důvod tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným. Uvedený důvod nesmí být dodatečně měněn. Okamžité zrušení pracovního poměru musí být písemné, jinak se k němu nepřihlíží. (§ 60 ZP).
Následně písemně vyzvěte zaměstnavatele k úhradě dlužné mzdy. Neuhradí-li Vám zaměstnavatel na základě této výzvy v uvedené lhůtě mzdu, můžete se s žalobou o zaplacení mzdy obrátit na soud. V žalobě můžete kromě dlužné mzdy požadovat i úroky z prodlení a to ve výši stanovené nařízením vlády.

Dále máte možnost dát podnět Státnímu úřadu inspekce práce, který je oprávněn kontrolovat u zaměstnavatelů dodržování povinností vyplývajících z právních předpisů, vyžadovat odstranění zjištěných nedostatků a ukládat pokuty. Do jeho kompetencí nepřísluší řešit uspokojování individuálních nároků zaměstnanců vůči zaměstnavateli jako je vymáhání mzdy, ale výsledky provedené kontroly můžete použít také jako důkaz u soudu.