Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.621

Prodej věcí v SJM bez souhlasu druhého z manželů - jak se bránit a postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 3247 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem v rozvodovém řízení. Manžel prodal vířivou vanu bez mého vědomí a svolení třetí osobě. , Jelikož jsem dané nevěděla (nesouhlasím s tím - jelikož je smlouva vytvořená až po odvozu vířivé vany - účelově), odvezla jsem vířivou vanu dle pokynu makléře, jelikož jsme měli byt v SJM přes RK prodat a zájemce vířivou vanu nechtěl. Třetí osoba na mne podala trestní oznámení, vše řešila Policie, která stáhla trestní řízení a odkazuje na občansko-právní spor s tím, že tvrdí, že vana je majetkem třetí osoby (ačkoliv jsem zaslala dovolání se neplatnosti kupní smlouvy), a že vanu musím vrátit.
prosím o informaci, dle jakého zákonu či paragrafu je vana v majetku mém, jelikož přeci manžel nemůže rozprodávat majetek bez mého souhlasu.
Děkuji, hezký den, Monika
 
Dobrý den,

manželé spravují společné jmění společně nebo může jejich správu zajistit jeden z nich, pokud se na tom dohodnou. Správou společného jmění se rozumí jeho nakládání, brání užitků a plodů a jeho údržba. Manželé mohou jednat samostatně při správě běžných záležitostí, kterými se rozumí například nákupy běžných spotřebních předmětů, pokud mají přiměřený rozsah a hodnotu, obstarávání běžných oprav v domácnosti, plnění pravidelných platebních povinností (např. placení záloh za služby spojené s užíváním bytu, placení poplatků pro školní jídelnu dětí manželů atd.). Při správě těchto běžných záležitostí, které mohou manželé činit samostatně, dochází k zavázání i druhého manžela. Toto vychází z ust. § 714 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník.
V případech, které se vymykají běžným záležitostem, musí mít při správě společného jmění jednající manžel souhlas druhého manžel. Jedná-li manžel bez souhlasu druhého manžela, zakládá tak právní stav relativní neplatnosti takového jednání, kterého se může druhý manžel dovolat. (ust. § 714 odst. 2 NOZ).

Manžel, který se dovolává relativní neplatnosti právního jednání, musí svůj nesouhlas výslovně projevit, nepostačuje, že lze jeho nesouhlas dovodit z jeho chování. Relativní neplatnosti se může druhý manžel dovolat v promlčecí lhůtě, která činí tři roky. Pokud jste tak ještě neučinila, doporučuji projevit Váš nesouhlas s prodejem vířivé vany v písemné formě nejen vůči kupci, ale i vůči Vašemu manželovi.

Uznají-li obě strany, že bez Vašeho souhlasu je kupní smlouva neplatná, je Váš manžel povinen vydat kupci částku odpovídající kupní ceně, kterou z neplatné kupní smlouvy získal.
Jestliže kupce ani Váš manžel neplatnost kupní smlouvy neuznají, budete se muset obrátit na soud.

Vzhledem k tomu, zda nakládání s vířivou vanou patří do běžných záležitostí manželů či nikoli, nebylo ještě soudy judikováno a je nutné také přihlížet k majetkovým poměrům manželů, kdy u některých manželů se může jednat o běžnou záležitost, a u jiných ne, nelze bez znalosti podrobnějších skutečností přesně určit, zda v daném případě byste byla u soudu úspěšná.

Dále je možné argumentovat, že vířivá vana tvoří obvyklé vybavení Vaší rodinné domácnosti dle ust. § 698 NOZ. V takovém případě by Váš manžel také potřeboval Váš souhlas s nakládání s věcí, která je součástí obvyklého vybavení rodinné domácnosti. V opačném případě dává zákon možnost dovolat se neplatnosti právního jednání, jímž druhý manžel s věcí, která je součástí obvyklého vybavení rodinné domácnosti, naložil bez souhlasu druhého manžela.

Rozhodnete-li se pro soudní spor, doporučuji se vzhledem ke skutečnosti, že jde o problematický spor, obrátit s žádostí o pomoc na některého z advokátů. Jejich seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz