Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.364

Pronajímatel neoprávněně bez souhlasu zadržuje věci nájemníka, nájemce - jak požádat o vrácení?

Odesláno: 
Otevřeno 1084 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu jak mám postupovat, bydlela jsem u rodiny kde jsem platila nájemné. Složenky mám schované. Koupila jsem krbová kamna 20.000 Kč a ledničku 9.500 Kč. Paragony mám, je to placené z mé karty a vydáno na moje jméno.
Jak vyzvat pronajímatele o navráceni když mi to drží neoprávněně? Věci jsou denně bez mého schválení používané, tudíž bych chtěla finanční vyrovnáni, mám je písemně vyzvat a popřípadě to dát na PČR? existuje na výzvu náky vzor? děkuji
 
Dobrý den,

jako vlastník máte právo na vrácení uvedených věcí. Doporučuji sepsat písemnou výzvu k vydání uvedených věcí, které jsou proti Vaší vůli neoprávněně zadržovány. Tuto výzvu odešlete doporučeně na adresu osoby (osob), která Vám věci zadržuje. Ve výzvě uveďte, že pokud nebudou uvedeny věci vráceny ve Vámi uvedené lhůtě a na uvedené místo, budete celou záležitost řešit soudně.

Nebudou-li Vám uvedené věci vráceny, můžete se obrátit na příslušný obecný úřad, s žádostí o projednání přestupku proti majetku dle ust. § 50 odst. 1 přestupkového zákona (z. č. 200/1990 Sb.), dle kterého se přestupku proti majetku dopustí ten, kdo úmyslně neoprávněně užívá cizí majetek nebo si přisvojí cizí věc nálezem nebo jinak bez přivolení oprávněné osoby. Pro projednání přestupku je příslušný obecný úřad, v jehož obvodu byl přestupek spáchán.

Vzhledem k tomu, že hodnota jednotlivé věci nepřesahuje 25.000,- Kč, což je považováno za nikoli malou hodnotu, nebudou zřejmě naplněny znaky trestného činu neoprávněného užívání cizí věci. Vždy, ale záleží na policii, aby tuto skutečnost prošetřila, takže rozhodnete-li se obrátit na policii ČR s podáním trestního oznámení, bude muset sama zjistit, zda nedošlo jednáním osob k naplnění znaků skutkové podstaty některého trestného činu.

Sepsat tzv. předžalobní výzvy k vydání věcí můžete podle vzoru, který naleznete na tomto odkazu http://url.googluj.cz/ezo. V případě, že Vám uvedené věci vydány nebudou, můžete se obrátit s žalobou na vydání věci na soud.

Rozhodnete-li se jednat s osobami zadržující Vám věci osobně, doporučuji přizvat k takovému jednání třetí nezávislou osobu jako svědka.