Počet stránek ve webu: 43.191

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.077.664

Zakoupené ojeté auto, ojetý automobil neměl pojistku ač prodávající tvrdil že je pojištěné - kdo odpovídá za škodu?

Odesláno: 
Otevřeno 1371 x
1 odpověď
 
Dobrý den, automobilová nehoda se stala 08/2014. Bydlíme na náměstí a v osudný den byla akce na náměstí a nesmělo se na náměstí parkovat. Syn si toho byl vědom, ale i přesto zaparkoval auto mimo vozovku tak, aby nepřekáželo v provozu. Chtěl si odskočit domů pro doklad, který zapomněl. Vystoupil z auta a spolujezdkyně při vystupování se nepodívala jestli neprojíždí jiné auto. Auto jelo a i když řidič jedoucího auta viděl že spolujezdkyně otvírá auto tak nepřibrzdil ani se nesnažil vyhnout.
Policie na místě dala synovy pokutu, kterou ihned zaplatil. Spolujezdkyně přiznala hned, že nehodu způsobila ona. V dokladu od Policie je vše potvrzeno i kde auto stálo, auto bylo zaparkované, nejelo.
Nyní česká pojišťovací kancelář požaduje po synovi 47.000 Kč za škodu.
Podotýkám, že ten den auto syn zakoupil od kamaráda, který tvrdil, že auto je pojištěné, ale díky této nehodě jsme se dozvěděli že auto není pojištěné. Pojistku neplatil a zanikla.
Musí zaplatiti syn, když nehodu nezavinil. Jestli se máme obrátit na Pokud by musel zaplatit, může vymáhat po spolujezdkyni
 
Dobrý den,
pro placení povinného ručení je rozhodující datum, kdy došlo k prodeji/koupi vozidla, tedy datu uvedeném v kupní smlouvě. Od tohoto dne se stává kupující vlastníkem vozu, a tedy musí mít sjednáno povinné ručení a to bez ohledu na to zda je vůz přepsaný v registru vozidel, či má kupující technický průkaz k vozidlu. Pokud kamarád, který auto prodával, je neměl pojištěný, nese odpovědnost za nepojištění vozidla pouze za ty dny, kdy byl vlastníkem, tedy do dne prodeje automobilu.
Dle Vašeho sdělení není patrné, ale předpokládám, že vymáhaná částka 47.000,- Kč představuje způsobenou škodu + sankční příspěvek za dobu, po kterou neměl vlastník vozidla vůz pojištěn. Vzhledem k tomu, že v den, kdy došlo k nehodě, byl Váš syn již vlastníkem, ponese odpovědnost za to, že auto nebylo pojištěno a tedy i za vzniklou škodu vůči ČKP on. Váš syn si mohl ověřit, zda vozidlo je pojištěné např. na www. bezpojisteni.cz, ale chápu, že vzhledem k tomu, že prodávajícího znal, neměl důvod pochybovat, že auto pojištěné není. ČKP oprávněně vymáhá výši škody způsobené nepojištěným vozidlem. Pokud ve stanovené lhůtě nepojištěná osoba dluh neuhradí ani neuzavře s ČKP dohodu o splácení, předává ČKP případ k externímu vymáhání, v další etapě pak soudům, což se v takovém případě vymáhaná částka navýší i o další soudní náklady.
Zda může Váš si vymáhat dlužnou částku po spolujezdkyni, se mi jeví jako nepravděpodobné. Neboť, zde není příčinná souvislost, kdyby Váš syn měl auto pojištěné ke škodě požadované ČKP by nedošlo. Spolujezdkyně mohla za přestupek, kdy porušila zákon o provozu na pozemních komunikacích, který v § 26 říká, že: „otevírat dveře nebo boční stěny vozidla, jakož i nastupovat do vozidla nebo vystupovat z něho se smí jen tehdy, není-li tím ohrožena bezpečnost nastupujících nebo vystupujících osob ani jiných účastníků provozu na pozemních komunikacích, “, dostat ve správním řízení pokutu.
Samozřejmě Váš syn může požadovat po spolujezdkyni náhradu škody, která vznikla na jeho autě v souvislosti s tím, že spolujezdkyně otevřela dveře.