Počet stránek ve webu: 43.191

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.077.884

Zadlužení manžela - rozdělení majetku při podnikání jednoho z manželů (zadlužení manžela podnikatele)

Odesláno: 
Otevřeno 1531 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně podnikání.
Manžel v minulosti nadělal dluhy na sociálním a zdravotním pojištění. Odluzích jsem nevěděla do doby než mi začali chodit dopisy od soudu na mé jméno a zároveň jsem díky tomu přišla o můj byt. Manžel má i nadále dluhy.

Chci začít podnikat, ale nechci abych měla já jeho dluhy. Nechci jeho dluhy splácet je to jeho povinnost, aby se k problému postavil jako chlap. Je možné nějaké rozdělení majetku nebo tak něco. I když nám nic nezůstalo. Nechci aby měl někdo nárok na můj výdělek za manžela.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, majetkový režim mezi manželi lze dle nového občanského zákoníku různě modifikovat. Pokud jste s manželem rozsah společného jmění neupravovali, bude se na Vás vztahovat zákonný režim, tedy že součástí společného jmění je to, čeho nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé společně za trvání manželství s výjimkami uvedenými v ust. § 709 NOZ. Tedy součástí společného jmění jsou i dluhy převzaté za trvání manželství.
Na rozdíl od zákonného režimu mohou manželé smlouvou o manželském majetkovém režimu, která vyžaduje formu veřejné listiny (notářského zápisu) upravit smluvně svůj majetkový režim. Smluvený režim může spočívat v režimu oddělených jmění, v režimu vyhrazujícím vznik společného jmění ke dni zániku manželství či režimu zúžení rozsahu společného jmění v zákonném režimu. Smlouvou lze změnit zařazení již existujících i upravit zařazení budoucích součástí jmění rozdílně od zákonného režimu.
V režimu oddělených jmění smí manžel nakládat se svým majetkem bez souhlasu druhého manžela. NOZ dává širokou dispozici manželům jak upravit svůj majetkový režim. Můžete si smluvně upravit, co bude součástí společného jmění nebo že každý budete ode dne účinnosti smlouvy nabývat do svého výlučného vlastnictví. Jediné co smlouvou nemůžete vyloučit je ustanovení o obvyklém vybavení rodinné domácnosti (§ 698 NOZ).
Dojde-li k úpravě majetkového režimu, mohou se věřitelé uspokojit z majetku spadajícího do společného jmění.
V případě, že druhý z manželů odmítne upravit majetkový režim smluvně, můžete ze závažných důvodů (§ 724 NOZ) požádat o zrušení nebo zúžení společného jmění soud. Závažným důvodem je, i že manžela lze považovat za marnotratného či že manžel soustavně nebo opakovaně podstupuje nepřiměřená rizika.
Detailní informace o společném jmění manželů (SJM) - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/89/3181-spolecne-jmeni-manzelu-informace.html