Počet stránek ve webu: 43.214

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.080.743

Rozesílání emailu s pomluvou, pomlouvačného emailu - trest, trestní sazba

Odesláno: 
Otevřeno 1187 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
došlo k poslání pomluvných mailů, jednak pod smyšlenou identitou, jednak pod skutečnou identitou, pravděpodobně se snahou poškodit konkrétní osobu. V prvním případě byly rozeslány dokumenty dostupné na Internetu, v druhém případě subjektivní interpretace nálezu inspekce ve státním zařízení.
Pohnutkami odesílatele byla těžká životní újma právě tou konkrétní osobou.
Poškozenými (tou konkrétní osobou) bylo podáno trestní oznámení. Odesílatel dnes už ví, že udělal velkou chybu, jednal tehdy pod obrovským psychickým talkem. Jak se může bránit? Co mu hrozí? Pomůže například omluvit se? Nebo něco jiného?
Děkuji
 
Dobrý den,

došlo-li jednáním odesílatele k naplnění trestného činu pomluvy dle ust. § 184 trestního zákoníku, tj. odst. 1 Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
odst. 2 Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Bylo-li na odesílatele podáno trestní oznámení, prošetřuje již pravděpodobně celou záležitost policie. Jakmile se orgán činný v trestním řízení (policie) o trestném činu dozví, je povinen jej prošetřit, takže odesílatel nemůže trestní stíhání zastavit. Výjimkou je odepření souhlasu s trestním stíháním u vybraných méně závažných trestných činů, kam trestný čin pomluvy zařazen není.

Dojde-li k zahájení trestního stíhání proti odesílateli a shledání, že je zde podezření ze spáchání trestného činu odesílatelem, bude celá záležitost projednána v trestním řízení před soudem. Ve prospěch odesílatele jistě bude projevit účinnou lítost nad provedeným činem a zaslat odesílateli omluvu či učinit jakékoli další jednání, ze kterého bude vyplývat, že odesílatel svého činu skutečně lituje, bude posuzováno jako polehčující okolnost. Rozhodně je dobré v případě soudního řízení uvést, že v době spáchání trestného činu byl odesílatel pod obrovským psychickým tlakem.