Počet stránek ve webu: 43.214

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.080.370

Převod anonymních akcií v SJM bez souhlasu a vědomí manželky, manžela

Odesláno: 
Otevřeno 2381 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel byl vlastníkem 750 akcií na majitele (existuje notářský záznam). Dělíme majetek a manžel najednou tvrdí, že je nemá. Najednou se dodatečně objevil notářský záznam o předložení listin, že majitelem je někdo jiný - tyto listiny jsou pravděpodobně antedatovány, avšak neexistuje jejich "potvrzení" notářem či jinou státní autoritou.
V případě, že přistoupím na manželovu verzi, co všechno musel udělat? Co mohu požadovat k předložení? (Podotýkám, že se jedná o převod akcií za cca 30 milionů CZK.) Daňové přiznání? Převod peněz přes účty (antikorupční zákon)? Záznam o převodu u notáře? Můj souhlas s převodem (SJM)? Výpovědi svědků či "kupujícího"? Muselo být o tom nějak informováno představenstvo? Dozorčí rada? Požadovat vyslechnutí svědků? Či ještě něco dalšího? Děkuji, jde totiž o odklonění zásadní části společného majetku.
 
Dobrý den,
akcie na majitele, tak jak jsme je znaly, dnes již téměř neexistují a to v souvislosti s nabytí účinnosti zákona č. 134/2013 Sb. , o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů (dále jen „zákon o zvýšení transparentnosti“). Od 1. 1. 2014 již není možné vydávat akcie na majitele, které nejsou imobilizovány. Samotné akciové společnosti se musely této změně přizpůsobit a vyzvat držitele akcií na majitele k jejich výměně nebo vyznačení nových údajů na akcii a zapsat je do seznamu akcionářů. V případě, že váš manžel akcie nepřevedl, před účinností výše uvedeného zákona, tak na jeho změnu musel reagovat, neboť by dnes držel třeba i bezcenný papír.

Byly-li listinné akcie předány před 1. 1. 2014, těžko zjistíte, kdy k předání akcií došlo, neboť akcie na majitele byly anonymní akcie, jejichž majitelem byl ten, kdo je měl u sebe. Neexistovala evidence ani jejich majitelů, ani převodů mezi vlastníky. Akcie na majitele byly neomezeně převoditelné. Práva spojená s listinou akcií na majitele vykonával ten, kdo ji předložil. U zaknihovaných akcií na majitele vykonávala práva s ní spojená osoba vedena v evidenci zaknihovaných cenných papírů. Společnost mohla stanovami omezit pouze převoditelnost akcií na jméno. Společnost, která akcie na jméno vydala, nijak převody akcií na jméno nekorigovala. Šlo-li o zaknihované akcie na majitele, dala by se dohledat změna majitele v evidenci zaknihovaných cenných papírů.

Dle zákona o omezení plateb v hotovosti nelze provést platbu v hotovosti, která překračuje částku 350.000,- Kč. Platba nad tuto částku musí být provedena bezhotovostně. Dříve byl stanoven limit pro převod plateb v hotovosti ve výši 15.000 EUR. Lze tedy z výpisů z účtů zjistit, kdy k převodu akcií mohlo dojít, pokud se váš manžel s nabyvatelem akcií nedomluvil na úhradě ve splátkách, kdy každá splátka by byla pod hranicí limitu pro bezhotovostní platby.

Došlo-li k prodeji akcií, musel váš manžel tuto skutečnost uvést v daňovém přiznání. V určitých případech musí poplatník do daňového přiznání uvést i výplatu dividend, pokud je společnost vyplácela. Z podaných daňových přiznání jste schopna zjistit, který rok k převodu akcií došlo. Pokud by příjmy z prodeje akcií nezdanil, mohl by se takovým jednáním dopustit i trestného činu zkrácení daně.

Bavíme-li se o převodu akcií na majitele, ke kterému došlo před 1. 1. 2014, lze považovat takový právní úkon za relativně neplatný, neboť jak jste naznačila, nejednalo se o obvyklou správu majetku náležejícího do SJM a tedy pro takový úkon byl třeba souhlas obou manželů. Vzhledem k tomu, že jste s převodem akcií nevyjádřila svůj souhlas, můžete se ve lhůtě 3 let ode dne uskutečnění převodu akcií dovolat relativní neplatnosti. Podobně to platí i za úpravy nového občanského zákoníku, kdy se druhý manžel může dovolat neplatnosti takového jednání, které bylo učiněno bez souhlasu druhého manžela, v případě, kdy jeho souhlasu bylo zapotřebí. Neuběhla-li vám lhůta 3 let od převodu akcií, doporučuji se obrátit na advokáta, který by vám v celé záležitosti pomohl. Seznam advokátu naleznete na tomto odkaze: www. advokatikomora.cz.