Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 200x jsem se oženil v USA Las Vegas s občankou ČR. Následně jsme po návratu do ČR sňatek legalizovali. Po pár letech jsme se v ČR rozvedli a dále nic ke vztahu k USA nedělali. Po 3 letech od tohoto prvního rozvodu v ČR jsem se znovu oženil, tentokráte zase s občankou ČR na území ČR. S tou jsem se po pár letech rozvedl v ČR.

Jsem na území USA stále ženatý s první manželkou? Popř. má první manželství v USA nějaký vliv na můj následný svazek s druhou manželkou? Např. legálnost sňatku, vliv na SJM, atd. Podle jakého právního předpisu toto posuzovat? Děkuji za odpověď. Jarmil.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže jste se oženil v ČR, nechali jste tento sňatek v ČR legalizovat a následně jste se v ČR rozvedli, pak je i Váš další sňatek (a následný rozvod) podle českých právních předpisů zcela legální a Vaše první americké manželství nemá na tento druhý sňatek žádný vliv. Pokud jste si ale rozhodnutí o českém rozvodu prvního manželství nenechali uznat v USA, pak z hlediska právních předpisů USA jste velmi pravděpodobně stále ženatý s první manželkou a Vaše druhé manželství pro úřady v USA naopak vůbec neexistuje (neexistovalo). Pokud tedy chcete, aby byl rozvod prvního manželství v ČR platný i v USA, je zapotřebí obrátit se na americké soudy a nechat si v USA uznat český rozsudek o rozvodu manželství. V bezplatné právní poradně ale zodpovídáme pouze dotazy v rámci českého právního řádu, nedokáži Vám tedy bohužel sdělit, na který soud se máte obrátit a jak konkrétně postupovat - můžete zkusit s tímto dotazem kontaktovat Ministerstvo zahraničí. Jestliže už ale nemáte na USA kromě Vaší první manželky žádné vazby, neplánujete v USA v budoucnu žít, pracovat apod. , ponechávám na Vašem zvážení, do jaké míry považujete za důležité nechat si český rozsudek o rozvodu manželství uznat v USA. jestliže se neplánujete do USA vrátit, nutné to není.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.