Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podali jsme s manželem návrh na nesporný rozvod (já s donucením to podepsat). Nechci se rozvádět, myslím si, že naše manželství jde ještě zachránit. Vyplnili jsme to online, vytiskli a manžel to podal na soud. Přikládám v příloze. Ze soudu každému přišel doporučený dopis, který byl hozený do schránky. Byla to výzva k zaplacení a druhý list na podpisy.

Pořádně jsem to ani nepřečetla a svůj dopis roztrhala.   Chtěla bych, aby se to zrušilo. Nevíte co to mohlo být, abych to podepsala a poslala zpět. K návrhu na rozvod bylo vyřízení majetku, manžel mi řekl, že tam nic psát nebudeme, že se se mnou potom vyřídí. Není toto zrovna podmínka k rozvodu, že má být rozděleno SJM. A taky jsme napsali, že jsme jen 3 měsíce od sebe, ale byl to pouze necelý měsíc. Je naděje, že ten návrh soud zamítne. Děkuji za váš čas.

 

ODPOVĚĎ:
Pro nesporný rozvod (tzv. rozvod dohodou) je zapotřebí splnit zejména tři podmínky, které stanovuje občanský zákoník:
1. manželství trvalo alespoň jeden rok a manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí - to, že spolu manželé nežijí, znamená, že netvoří manželské či rodinné společenství, bez ohledu na to, zda mají, popřípadě vedou rodinnou domácnost s tím, že alespoň jeden z manželů manželské společenství zjevně obnovit nechce. Není tedy důležité, zda bydlíte odděleně či nikoliv, ale zda se k sobě (ne) chováte jako manželé, (ne) stýkáte se intimně apod. - splnění této podmínky se prokazuje jen čestným prohlášením
2. Pokud máte děti, je zapotřebí doložit dohodu o péči o nezletilé děti pro dobu po rozvodu - v dohodě by mělo být upraveno také výživné a styk dítěte/dětí s druhým rodičem
3. Dále je zapotřebí doložit dohodu o vypořádání společného jmění manželů - součástí dohody by měla být také úprava bydlení a případného výživného pro dobu po rozvodu. Pokud jste na soud zaslali dokument přiložený k dotazu, mohla by soudu taková dohoda o vypořádání majetku stačit.
Jestliže s rozvodem manželství nesouhlasíte, nemusíte jen doufat, že vás soud nerozvede - můžete vzít svůj návrh na rozvod zpět. Jestliže nemáte k dispozici dokumenty, které Vám byly doručeny poštou, kontaktujte informační centrum příslušného soudu - kontakty najdete na internetu. Pracovníkovi infocentra sdělte, že jste s manželem podali společný návrh na rozvod manželství a vyžádejte si spisovou značku, kterou soud Vašemu řízení přidělil. Můžete se také zeptat na dokumenty, které Vám byly zaslány poštou. Následně volnou formou napište, že berete svůj návrh na rozvod manželství zpět. Označte soud, kterému je zpětvzetí návrhu určeno, uveďte spisovou značku, označte účastníky řízení (Vás a Vašeho manžela), zpětvzetí návrhu datujte a podepište. Je ale zapotřebí počítat s tím, že pokud se Váš manžel k zpětvzetí návrhu nepřipojí a bude na rozvodu manželství trvat, bude soud v řízení pokračovat tak, jako kdyby návrh na rozvod podal jen Váš manžel. Bude se tedy jednat o tzv. sporný rozvod, při kterém soud zjišťuje příčiny rozvratu manželství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.