Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.723

Exekuce před svatbou - hrozí zabavení majetku nedlužícího z manželů?

Odesláno: 
Otevřeno 1204 x
1 odpověď
 
Budoucí manžel má exekuční srážku ze mzdy na alimenty. Jeho výdělek není tak vysoký, aby mu strhával zaměstnavatel celou výši alimentů a tak vždy zhruba jedna třetina chybí. Bývalá manželka mu dala kvůli vzniklému dluhu exekuci na účet a mu vůbec nic nepřišlo od exekutora - upozornění nebo od soudu, prostě nic o vzniklém dluhu a hlavně jeho výši, který mohl uhradit - je něco takového vůbec možné? Účet si zrušil a teď se bojí - máme za měsíc svatbu, aby mi nebyl zablokován i můj účet po sňatku a nebo se to nedotklo mého majetku - rodinný dům. Vztahuje se to nějakým způsobem i na mě po uzavření manželství? Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, obavy Vašeho budoucího manžela jsou bohužel z větší části oprávněné. Jen uvádím, že je-li nemovitost ve Vašem výlučném majetku, tak nemovitosti by se exekuce netýkala, ale není vyloučené, že exekutor exekučně postihne Váš účet a případně i mzdu. Takže máte několik možností, a to buď uhradit celkovou vymáhanou částku, nebo čekat jak se situace vyvine a v případě, že by exekutor postihl Váš účet či mzdu, podat návrh k tomuto exekutorovi na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), kde bude nutné argumentovat tak, že dluh Vašeho budoucího chotě vznikl před uzavřením manželství, což je nutné doložit jak úředně ověřenou kopií oddacího listu, tak i kopií soudního rozhodnutí na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána a požadovat tedy z těchto důvodů exekuční postih manžela povinného. Další možností je rovněž i to, že odložíte sňatek do vyřešení exekuce.
Ohledně dopisu od soudu uvádím, že exekučním titulem je rozsudek o určení vyživovací povinnosti, takže Váš přítel exekuční titul patrně má, ohledně dalších listin od exekutora mám za to, že budoucímu manželovi budou v brzké době doručeny, neboť exekutorovi je doručováno do datové schránky a povinným, kteří datovou schránku nemají je doručováno klasicky poštou. Je také otázkou jak si Váš budoucí manžel přebírá poštu a zda tyto listiny již nejsou uloženy na poště. Jen jedno doporučení, být Vámi tak si v práce sjednám výplatu mzdy v hotovosti nebo složenou, abyste po svatbě nebyla bez prostředků.