Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.508

Plat, mzda dlužníka zasílaná na cizí bankovní účet - hrozí exekuce účtu nedlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1365 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně exekuce mého partnera. Partnerovi přišel exekuční příkaz. Na základě tohoto příkazu mu byla exekučně zabavena celá mzda za odpracovaný měsíc. Bylo by možné, abych si otevřela nový účet, na který by mu mzda chodila? Mám svůj vlastní účet, ale popravdě se bojím tam nechávat posílat peníze, aby exekutor nestrhl peníze mně. Vím, že od nového roku je tzv. registr účtů. Je tedy možné, že by, kromě nového účtu, exekutor "sáhl" i na můj stávající, když zjistí, že na svém mám dostatek finančních prostředků? Já jsem bez exekucí a dluhů, takže si myslím, že tento zásah by byl neoprávněný.
Předem děkuji za odpověď. V. Tyburecová.
 
Zdravím Vás, z toho co píšete vyplývá, že mzda byla exekutorovi poukázána z účtu partnera na který byl exekutorem vydán exekuční příkaz k přikázání pohledávek z účtu povinného, z čehož vyplývá, že se nejednalo o srážky ze mzdy. V tomto případě Vašemu partnerovi doporučuji, aby zašel na pobočku banky, u které má veden blokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), požádal o výplatu nezabavitelné částky. Banka by měla jeho žádosti vyhovět a nezabavitelnou částku ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce (cca 6.800,- Kč) vyplatit. O výplatu této částky však lze žádat pouze jedenkrát po celou dobu exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného, o čemž by měl exekutor Vašeho partnera v písemné formě poučit.
Vašemu partnerovi nadále doporučuji, aby se v zaměstnání dohodl na výplatě mzdy buď v hotovosti nebo složenkou. Zasílání partnerovi mzdy na Vás účet nedoporučuji, neboť kdyby to exekutor zjistil, tak by se jednalo o zkrácení věřitele, raději bych se být Vašim partnerem snažila dohodnout na jiné formě výplaty mzdy (hotovost, či složenka). Mám za to, že exekutor na Váš účet nemůže, protože nejste povinná, ale riziko problému tu je.