Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.549.236

Dluhy před manželstvím a exekuce po svatbě na nedlužícího z manželů

Odesláno: 
Otevřeno 1536 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
přišel mi exekuční příkaz o provedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu u peněžního ústavu (účet mám založen od roku 2013 a chodí mi na něj jen moje příjmy). Exekuce není vedena na moje jméno, ale dluh je mého manžela, se kterým jsme oddáni od 08/2015. V dopise, který mi přišel je, že usnesení o nařízení exekuce již nabylo právní moci a to ke dni 25.9.2012. V tuto dobu jsme s manželem spolu ani "nechodili".
Na můj účet, který mi pan exekutor "zablokoval", mi chodí rodičovský příspěvek a můj příjem a z účtu mám příkaz na splátku úvěru, který mám u banky, u nichž vedu bankovní účet. Na internetu jsem se dočetla, že mohu podat žádost o zrušení exekučního příkazu na můj "majetek", protože dluh - exekuce vznikl před rokem 2013.
Je nám jasné, že dluh budeme muset splatit, ale nepůjde to, když mi zastaví veškeré moje finance a bude mi vznikat další dluh.
Děkuji moc za radu.
 
Zdravím Vás, v tomto případě bude vhodné podat návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d), písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Argumentujte tak, že usnesení o nařízení exekuce nabylo právní moci již 25.9.2012, dále, že vymáhaná pohledávka vznikla ještě dříve, tedy před vznikem manželství. Jedná se tedy o výlučný závazek Vašeho manžela, což doložíte rovněž kopií oddacího listu a z tohoto důvodu tedy navrhujete, aby byla exekuce zastavena, neboť postihuje majetek, ze kterého nelze vymáhanou pohledávku uspokojit. Navíc uveďte, že společné jmění (SJM) vzniká až sňatkem, a že tedy tato pohledávka nepatří do SJM, a z tohoto důvodu je tedy nutné exekuci částečně zastavit ve vztahu k manželce povinného a Vy se tedy domáháte zrušení exekučního příkazu k přikázání pohledávky z účtu povinného.
 
A mám právo na nějkou omluvu od exekutora, že mě tímto "pošpinil" a znemožnil přístup manipulovat se svými financemi??
Ale děkuji moc za radu, velmi jste mi pomohli.
 
Zdravím Vás, tento dotaz položte spíše kolegům, kteří se zde zabývají občanským právem. Bylo by to nutné řešit jako žádost o přiměřené zadostiučinění, tedy jako žaloby ohledně zásahu do Vašich osobnostních práv. Popřípadě i jako náhradu škody, a to pokud by tento návrh podával za Vás právní zástupce, ale nejsem si jista, zda byste uspěla v soudním sporu, protože byste musela najisto prokázat, že to bylo vinou exekutora, což je těžce prokazatelné.
Ohledně přístupu k financím uvádím, že je možné zajít do pobočky banky a požádat v souladu s ust. § 304b odst. 4 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a požádat o výplatu částky zde uvedené, tj. do výše poloviny peněžních prostředků, které byly na účtě v okamžiku, v němž bylo bance doručeno rozhodnutí o nařízení exekuce, pokud převyšuje nezabavitelnou částku, tj. dvojnásobek životního minima jednotlivce, tedy cca 6.800,- Kč. Banka by Vám měla tuto částku na základě Vaší žádosti vyplatit, minimálně však částku ve výši 6.800,- Kč. O výplatu této částky však můžete požádat pouze jedenkrát za celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás však měl exekutor písemně poučit. Takže se alespoň k této částce na účtu dostanete.