Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.882

Partner bez trvalého bydliště, pobytu u partnerky má dluhy - hrozí exekuce v bytě partnerky?

Odesláno: 
Otevřeno 1248 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
přítel má dluh na zdravotním pojištění, na telefonech za svoji zemřelou maminku a na pojištění za už neexistující auto. Vše se snaží řešit a určité věci řeší exekutoři. Našel si dobře placenou práci, takže se mu z výplaty budou dluhy srážet. Chci se jenom zeptat, kdyby se u mě náhodou objevili exekutoři, přítel zde nemá trvalé bydliště ani žádný svůj majetek, obhájím svoje věci, že jsou moje?
Byt je napsaný na mě - je můj, a na majetek mám dohodu o rozdělení majetku. Jsem tři roky po rozvodu. A ještě jsem se chtěla zeptat, zda by měli nárok na můj účet, peníze jsou moje a účet je napsaný samozřejmě na mě. Nikdo jiný k němu nemá právo. Děkuji moc za odpověd.
Monika
 
Zdravím Vás, pokud u Vás přítel bydlí není vyloučeno, že Vás exekutorští vykonavatelé navštíví. Pokud máte vše takto doloženo, tak by Váš majetek zabaven být neměl. Zde zdůrazňuji slovo neměl, ani já Vám totiž nezaručím, že tomu tak bude, neboť z praxe vím, že vykonavatelé majetek raději sepíší a následně čekají, zda se bude pravý majitel bránit návrhem na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.)
O byt se bát nemusíte, byt je nemovitost a je výlučně Váš, ten Vám exekutor neprodá, tedy pokud Váš přítel není spoluvlastníkem bytu.
Exekutor nemůže postihovat Váš účet ani Vaši mzdu, neboť nejste manželé a pohledávka nevznikla v průběhu manželství. O mzdu a účet se tedy bát nemusíte.
 
Děkuji za odpověd. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda mě můžou navštívit exekutorští vykonavatelé, když mu dluhy budou srážet ze mzdy, třeba i v menších částkách? děkuji moc.
 
Zdravím Vás, to zda by Vás navštívili vykonavatelé záleží i na tom jaký způsob provedení exekuce exkutor zvolil. Pokud se exekuce provádí jen srážkami ze mzdy, vykonavatelé Vás nenavštíví. Pokud by však exekutor zvolil jak provádění srážek ze mzdy, tak i prodej movitých věcí povinného, je pravděpodobné, že by Vás vykonavatelé navštívili. Pro jaký (jaké) způsoby provedení exekuce se exekutor v případě Vašeho přítele rozhodl, to já nevím.