Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.710

Exekuce na byt úvěrovaný ČMSS (Českomoravskou stavební spořitelnou) - průběh vypořádání po rozvodu manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1529 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
S manželkou máme společně byt na katastru, na manželku je psán úvěr na rekonstrukci, byt již od 06/2014 neobývá, nesplácí úvěr, já to platím celé. Jsme stále manželé, žádné jednání o rozvodu zatím neproběhlo, pokud by byla nařízena exekuce, kdo bude psaný na rozhodnutí o exekuci? Je pravdou, že když byt neobývá tak nemusí platit dohodnuté splátky? Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud jste si hypotéku brali s manželkou v průběhu manželství a na smlouvě o hypotečním úvěru jste uvedeni oba jako dlužníci, tak by i Vaše manželka měla hradit část úvěru, nicméně s ohledem, že již byt či dům neobývá a musela si tedy najít jiné bydlení, záleželo by spíše na Vaší vzájemné dohodě, jakou částkou by měla přispívat na úhradu hypotéky.
V případě exekuce by byl povinným ten, proti komu by směřovalo rozhodnutí, které by bylo exekucí vymáháno, pokud by tímto rozhodnutím byla vymáhán závazek Vaší manželky, poté by byla povinnou ona, pokud by se jednalo o Váš závazek, byl byste povinným Vy. Jelikož jste stále manželé, předpokládám, že nemáte dosud vypořádané společné jmění manželů (SJM) a mám za to, že namáte ani zúžené SJM, takže v tomto případě oba vlastníte stejný podíl na nemovitosti. Kdyby byl jeden z Vás povinným, byl by exekucí postižen pouze jeho spoluvlastnický podíl, spoluvlastnický podíl druhého manžela by exekucí nebyl postižen.
K poslednímu dotazu uvádím, že není pravdou, že pokud Vaše manželka nemovitost neobývá, že nemusí platit hypotéku, měla by hradit alespoň část hypotečního úvěru, neboť i ona je dlužníkem ze smlouvy o hypotečním úvěru a tento závazek na sebe převzala i Vaše žena a nejen Vy.