Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.714

Nepřečtená datová zpráva o pokutě a hrozba exekuce - adresát si datovou zprávu nepřečetl, nepřevzal, co dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 2190 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mamce přišlo "vyrozuměná o výši nedoplatků" zatím 7.800 Kč za pokuty že parkovala před barákem. Moje máma je Podnikající fyzická osoba a dnes byla na úřadě kvůli těm pokutám a tam jí paní řekla, že pokuty jí zasílali do datové schránky, proto neměla žádný lísteček za stěračem ani jí nepřišla písemnost do schránky. Že podle zákona to dělat nemusí když má zavedenou datovou schránku a že prý jí tam přijde hromada dalších pokut teprve že jí dávali pokutu hodněkrát. Jenže moje mamka tam stojí každý den cca 20 minut když jde nakládat zboží, které prodává a naši sousedi hned volají Policii. No jenže mamka vůbec nevěděla že takhle datová schránka funguje, nikdo jí k tomu žádné informace ani instrukce nedal a rozhodně jí nikdo nevaroval že správní dokumenty atd. se posílají tam a že se automaticky považují za vyzvednuté, to jsem si teď vyhledal až já sám ani na tom úřadě jí to neřekli jak to funguje, dokonce ani neví jak se tam přihlásit. Kdysi si brala podnikatelský úvěr a tam jí nabídli že si to může přes ně rovnou založit to bylo vše. A oni jí dnes říkali že jí teď hrozí exekuce až 40.000 Kč a moje mamka je z toho s prominutím v prd*li. Ale když se podívám na registr osob s datovou schránkou tak jsem si jí tam našel ale v popisu její datové schránky je napsáno "Příjem poštovních datových zpráv - Ne"
No a mamka teď prostě neví co s tím. Mě to teda přijde absurdní takový zákon že se takto důležité věci nemusí posílat poštou a že se automaticky považuje za vyzvednutou když jí to pošlou do nějaký datový schránky když mamka sotva ani neumí otevřít email.
Děkuji vám za všechny rady které mi poskytnete, za jakoukoliv pomoc.
Přeji hezký den.
D. B.
 
Zdravím Vás, Vaší maminky je mi upřímně líto, ale datové schránky takto prostě fungují a bohužel náš právní řád, upřednostňuje doručování do datových schránek oproti doručování písemností poštou. Jediné co bych Vám v tomto případě doporučila je skutečnost, že bych se snažila jednat s věřiteli a vše jim vysvětlit a dohodla bych se s nimi na rozumném splátkovém kalendáři, který bych přísně dodržovala. Již na první jednání bych s věřitelem bych přinesla alespoň část peněz určenou na první splátku věřitelům. Dále bych šla na poštu, kde bych se snažila získat heslo do datové schránky, pokud by je Vaše máma nenašla v dokumentech a následně byste se do máminy datové schránky musel patrně přihlásit Vy a společně byste museli projít všechny písemnosti. Nic jiného mě totiž nenapadá. Ano, máte pravdu v tom ohledu, že pro lidi jako je Vaše maminka je tento systém krutě nastaven, jen proto, že neumí pracovat s datovou schránkou se z nich stávají dlužníci a jejich dluhy se takto navyšují, a to aniž by o tom věděli. V tomto ohledu je to nedokonalé a lidé jako Vaše maminka na to bohužel doplácejí.