Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.434

Nájemníci v nemovitosti v zástavě před dražbou - nemovitost ve zpětném leasingu

Odesláno: 
Otevřeno 671 x
1 odpověď
 
2007 jsme uzavřeli půjčku s panem PP z města Brno. Jako podmínku měl převod vlastnická práv naší nemovitosti na něj a po splacení dluhu převede nemovitost zase na nás, takový zpětný lízing.
2013 byl za podvody na klientech odsouzen na 8 let do vězení a propadnutí veškerého majetku. Náš dům jde teď do dražby a my se musíme vystěhovat.
Máme nějakou šanci se bránit? Na koho podat žalobu, jak my k tomu přijdeme, když jsme smlouvu neporušili a ted když už jsme měli za 6 let splacenou víc jak polovinu/400000/ tak nemáme nic, jsme přece také věřitelé.
Nemáme nárok podle Ústavy na dožití. Potřebuji vědět zda je nějaké řešení, nemáme peníze na marné soudy, ani nevíme co ostatní postižení podnikli, bylo nás asi 8 rodin, možná podali společnou žalobu ale nás nikdo nekontaktoval.
Insolvenční správce s námi nekomunikuje.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

pravděpodobně tedy došlo k zajišťovacímu převodu práva, kterým bylo vlastnické právo k nemovitosti. Nemovitost je tedy patrně v současnosti předmětem insolvence (píšete však, že panu Polachovi byl uložen trest propadnutí majetku, proto není z dotazu zřejmé, zda je dům dražen v rámci insolvence či výkonu trestu propadnutí majetku). Pokud jde dům v insolvenci, měli byste záležitost řešit právě s insolvenčním správcem, kterému předložte smlouvu o zajišťovacím převodu práva. Dokud však nebude dluh plně uhrazen, nemáte nárok na přepsaní domu zpět Vám (záleží také na znění smlouvy, zda je po uhrazení dluhu nutno nemovitost přepisovat zpět na Vás či se stanete vlastníky automaticky).
Pokud bude dům prodán v dražbě, můžete se po insolvenčním správci žalobou domáhat náhrady škody ve výši rozdílu neuhrazené části poskytnuté půjčky a hodnoty nemovitosti.