Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.126

Hypotéka a insolvence, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 912 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
moje rodiče se dostali do velkého problému, respektive moje máma, která podnikala. Včera (07.06.2017) (21.04.2017) nám doma oznámila, že se jí tolik nedaří, jak nám říkala.
Nicméně jsme se dozvěděli, že to není žádná malá suma.
Máma říkala, že částka se pohybuje k 800.000 korun, ale já mám pocit, že ta částka bude okolo milionu. Táta je z toho hodně špatnej, protože ještě splácíme dům, takže další problém.
Vím, že je jediný řešení oddlužení o tom není pochyb a pět let nebo více splácet, co půjde. Jenže si nedokážu představit, co bude s domem, jestli se ten dluh taky sečte dohromady, jestli budu muset ukončit studium na Vysoke škole, protože co se stalo, úplně změní životy všech. Moje sestra taky studuje střední a to bych nechtěl, aby přestala studovat.

Shrnutí:
Máma dluh z podnikání okolo 1 000 000 (za 4 měsíce, začala od prázdnin minulého roku, předtím pracovala celou dobu bez dluhů.
Shrnutí:
Mama dluh 1 000 000
Společné jmění rodičů je dům, na kterém chybí splatka asi 500 000.
2 děti, student Vš a SŠ.
Prosím o jakoukoliv radu, zda přijdeme o dům, co máme nejprve a nejdřív udělat, oddlužení chceme.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

v rámci insolvenčního řízení budou-li Vaši rodiče požadovat oddlužení formou splátkového kalendáře, je rozhodující, aby Vaši věřitelé nebyly tzv. zajištěnými věřiteli, tzn. , že mají většinou zástavní právo na Vaši nemovité věci. Potom tito zajištění věřitelé, kteří se přihlásí přihláškou pohledávky do insolvenčního řízení rozhodují o tom, zda se budou chtít uspokojit ze zajištěné věci a tedy v daném případě by mohlo v rámci insolvenčního řízení dojít k prodeji nemovité věci. To vychází z ust. § 398 odst. 3 ins. zákona poslední věty, kde je stanoveno, že při oddlužení plněním splátkového kalendáře se zajištění věřitelé uspokojí jen z výtěžku zpeněžení zajištění; při tomto zpeněžení se postupuje obdobně podle ustanovení o zpeněžení zajištění v konkursu.

S ohledem na výše uvedené doporučuji s finanční institucí, kde máte zřízený úvěr na nemovitou věc, jednat dalším postupu v případě, že byste přistoupili k insolvenčnímu řízení.

Dále v případě, že se jedná o dluhy, které vznikly pouze Vaší matce proti vůli a bez souhlasu manžela, je možné, aby Váš otec uplatnit vůči věřitelům bez zbytečného odkladu svůj nesouhlas poté, co se o dluhu dozvěděl. Tato možnost vychází z ust. § 732 NOZ, kdy poté může být společné jmění postiženo jen do výše, již by představovala podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno. Tedy v rámci insolvenčního řízení mohou být dané dluhy posuzovány pouze jako dluhy Vaší matky.

Vzhledem k tomu, že u Vaši matky se bude jednat zejména o dluhy z podnikání, upozorňují, že rozhodovací praxe soudu ve věci povolení oddlužení dlužníkům – fyzickým osobám, kteří mají dluhy z podnikání, se různí a často vyžaduje po těchto dlužnících splnění více povinností (např. souhlas věřitelů s oddlužením).

Samotné oddlužení není jednoduchou záležitostí a z toho důvodu Vám doporučuji se obrátit s žádostí o pomoc na někoho z řad advokátů specializující se na insolvenční právo, který za svoji práci odpovídá, a je schopen Vám po prostudování všech dokumentů sestavit odpovídající návrh a navrhnout Vašim rodičům nejvhodnější řešení. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.

Detailní informace o insolvenci - vizte zde:

http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/oddluzeni/