Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.007

Odpovědnost skautského vedoucího za děti skauty

Odesláno: 
Otevřeno 950 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem skautský vedoucí a na schůzky mi chodí děti 1. až 2. stupně. Klubovnu máme v parku na okraji města. Stává se, že děti přijdou na schůzku pozdě (5-10 min), což tolik nevadí, ale nedávno se mi stalo, že na schůzku nikdo nedorazil, resp. přišli o půl hodiny později, protože nedaleko sáňkovali a "zapomněli" na čas.
Chtěl bych se zeptat, jak je to s odpovědností za děti, když dorazí pozdě (tak 15 min) a my už hrajeme hry mimo klubovnu, a tudíž ani nevíme, že přišli.
A když už přijdou o půl hodiny a víc pozdě, jestli je můžeme poslat domů bez přebrání zodpovědnosti, nebo za ně přebíráme bezpodmínečně odpovědnost, jakmile dorazí? Jak je možné tuto situaci řešit?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
zákon upravuje odpovědnost za nezletilé pouze obecně. Můžeme vycházet pouze ze skutečností, že rodiče odpovídají za své děti před schůzkou a po schůzce. V době schůzky nese odpovědnost za děti vedoucí a to za předpokladu, že dítě na schůzku dorazí. Tedy Vaše zodpovědnost za děti je v momentě kdy si je převezmete a v momentě kdy je předáte. V případě, že děti chodí na schůzky samy, tak v momentě kdy na schůzku přijdou a v momentě kdy schůzka skončí (děti se oblečou a odejdou).

Pokud chcete předejít nějakým nepříjemnostem je dobré si pravidla upravit předem a informovat rodiče, např. o tom, že program může probíhat i mimo prostory klubovny a v případě, že dítě dorazí později, nemusí Vás v klubovně zastihnout atd.