Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.336

Dodatečné přepsání auta v registru vozidel - původní majitel auto nepřepsal na nového majitele

Odesláno: 
Otevřeno 1005 x
1 odpověď
 
2010 jsem prodal auto známému, bohužel jsem ho však na něj nepřehlásil. Zůstal mi jen velký TP a smlouva o prodeji. 2016 mi přišlo oznámení o exekučním řízení ve spojení s pokutou za přestupek, který byl s vozidlem spáchán už po prodeji - zaplatil jsem. O vozidle vůbec nic nevím a nový majitel je údajně ve vězení. Jak docílit toho, aby vozidlo již nebylo psané na mě nebo aby bylo úplně vyřazeno z registru, mám ho nahlásit jako kradené?
 
Dobrý den,

bohužel toto je velmi častá a nelehká situace, jejíž řešení náš právní řád postrádá. Jedinou legální možností je vyhledat kupce automobilu a provést převod popř. přímo současného vlastníka, pokud došlo k dalšímu prodeji a na něj vozidlo převést. Vzhledem k tomu, že nevíte, kde se vozidlo nachází, tak podmínky převodu těžko splníte (předložení protokolu o evidenční kontrole, ne starší 14 dnů).

Další možností je pokud se Vám podaří najít vlastníka automobilu, tak ho přesvědčit, aby nahlásil odcizení automobilu a společně vyřadit automobil z evidence. Pro vyřazení potřebujete předložit úřadu policejní protokol o odcizení a doklady od vozidla a také registrační značky, pokud nebyly také odcizeny.