Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.543

Vyloučení ze soukromého víceletého gymnázia - může to škola udělat nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 1585 x
3 odpovědi
 
Hezký den,
je možné vyloučit dvanáctiletí dítě, které plní povinnou školní docházku ze soukromého víceletého gymnázia? Já vím, že ze základní školy anebo ze státní by ho nemohli vyloučit (protože ještě nenaplnil povinných 9 let docházky), ale nevím jak je to se soukromou školou? Děkují
 
Dobrý den,
v souladu s ust. § 36 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), trvá povinná školní docházka devět školních roků, nejvýše však do konce školního roku, v němž žák dosáhne sedmnáctého roku věku. Žáci splní povinnou školní docházku uplynutím období školního vyučování v tom školním roce, v němž dokončí poslední rok povinné školní docházky (§ 43 zákona č. 561/2004 Sb.).
Povinnou školní docházku lze plnit v základní škole (včetně základní školy speciální), ale také v osmiletém či šestiletém gymnáziu a v osmiletém vzdělávacím programu konzervatoře pro obor tanec.

Ustanovení § 31 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb. stanoví, že žáka lze podmíněně vyloučit nebo vyloučit ze školy pouze v případě, že splnil povinnou školní docházku.
To znamená, že po dobu plnění povinné školní docházky nelze žáka ze školy podmíněně vyloučit ani vyloučit, bez ohledu na to, jaký druh školy (z výše uvedených) žák navštěvuje či jaké důvody by ředitele školy k takovému kroku vedly.
Na uvedené reaguje i § 39 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb. , který stanoví, že žáka střední školy, který plní povinnou školní docházku (v souladu s § 91 odst. 2 se uvedené vztahuje i na žáky konzervatoře), lze převést do odpovídajícího ročníku spádové základní školy, popřípadě jiné základní školy, kterou zvolil zákonný zástupce žáka, pouze na žádost zákonného zástupce žáka nebo po dohodě s ním.
Žák, který plní povinnou školní docházku, tak tedy může přestat být žákem dané školy pouze na žádost jeho zákonného zástupce nebo s jeho výslovným souhlasem. V takovém případě také trvá povinnost zákonného zástupce zajistit plnění povinné školní docházky žáka v jiné základní škole, střední škole či konzervatoři, případně na základě rozhodnutí soudu o ústavní výchově, ochranné výchově nebo předběžném opatření, pokud není právně či věcně možné, aby se dítě dále vzdělávalo ve své původní škole.
Výše uvedené se v plném rozsahu vztahuje na všechny školy bez rozdílu zřizovatele (tedy i na školy soukromé a církevní). Tím není dotčeno právo této školy domáhat se soudní cestou svého smluvního nároku v případě neuhrazení úplaty za vzdělávání ze strany zákonného zástupce žáka.
S ohledem na výše uvedené mám za to, že ze strany ředitele soukromého gymnázia došlo k porušení zákona. Doporučuji se na ředitele písemně obrátit a upozornit ho, že z jeho strany došlo k porušení zákona č. 561/2004 Sb. , dle kterého nelze vyloučit ze školy žáka, který ještě nesplnil povinnou školní docházku a vyzvat ho, aby své rozhodnutí vzal zpět. V případě, že se tak nestane, doporučuji se obrátit s žalobou na soud, neboť ve školách a školských zařízeních soukromých a církevních je mezi stranami (studentem x školou) občanskoprávní vztah uzavření na základě smlouvy, z toho důvodu nelze postupovat ve správním řízení.
 
Děkují mnohokrát, je to velice podrobný rozbor, a hodně mi to pomohlo ujasnít si situaci.
 
Děkuji za zprávu a přeji Vám úspěšné vyřešení dané situace.