Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.489

Nevrácení kauce z důvodu opoždění nájmu o 2 dny - může to pronajímatel udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1065 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
majitel mi nevrátil kauci z důvodu že jsem neplatila včas nájemné, třeba jsem se zpozdila o dva dny nebo jednou o týden, není to v rozporu se zákonem?
A ještě po mě chce za škody na byt, které byli v předávacím protokolu za 13.000 Kč a za dva dny mi poslal email, kde byly za 17.000 Kč.
Požaduje po mě poplatky které nemám ve smlouvě a to je provozní fond a fond oprav. Přijde mi že za každou cenu se chce obohatit a nevím jak mám postupovat. Jsem samoživitelka a bojím se aby to nedal k soudu, chtěla jsem se dohodnout ale stojí si za svým.
Dělá to asi 24.000 Kč.
Jak bych měla postupovat?
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
platit nájemné je jedna z povinností nájemce a dokonce i pro nezaplacení nájemného a nákladů na služby za dobu alespoň 3 měsíce může pronajímatel dát nájemci výpověď bez výpovědní doby. Tedy jde o neplacení nájemného po delší dobu nikoli o zpoždění v řádu dnů. Pokud je z Vaší strany nájemné za trvání nájmu uhrazeno nemůže pronajímatel po Vás žádné další nájemné požadovat a ani z toho důvodu Vám nevrátit kauci.
Druhá věc je skutečnost, že na bytě vznikla škoda, která byla vyčíslena a při předání bytu v předávacím protokolu uvedena a oběma stranami podepsána. Tedy pronajímatel v tomto případě může započíst svůj nárok na náhradu škody na Vámi uhrazenou kauci. Nikoli však nemůže prostřednictvím e-mailu škodu jakkoli navyšovat. Můžete tvrdit, že další škodu si způsobil již sám a jedinou náhradu škody, kterou jste ochotna akceptovat, je ta, na které jste se dohodli v předávacím protokolu.
Co se týče jakýchkoli příspěvků do fondu oprav, tak s tím v žádném případě pronajímatel neuspěje. Příspěvky do fondu oprav hradí pronajímatel z utrženého nájemného a nemůže příspěvky do fondu oprav zahrnovat do služeb spojených s užíváním bytu.

Tedy Ve Vašem případě pronajímateli napíši, že dlužné nájemné je z Vaší strany uhrazeno a že odmítáte platit příspěvky do fondu oprav, který po Vás z žádného právního titulu nemůže požadovat a stejně tak nemůže navyšovat škody na bytě po tom, co došlo k předání bytu.

Na druhé straně by po Vás mohl požadovat náhradu škody v bytě, ve výši, kterou jste mu podepsala v předávacím protokolu. Dále si doporučuji pro případ sporu, schovat doklady o hrazení nájemného, a pokud jste uhradila něco na vzniklé škodě tak také si uchovejte doklad. V žádném případě neplaťte pronajímateli nic v hotovosti, pokud Vám nevydá potvrzení o přijetí platby.
 
Muze si majitel napsat smlouvu svoji bez obcanskeho zakoniku nebo musi dodrzovat nejaka pravidla. Přiklad ze kdyz se opozdite s najemnym tak pokuta činí třeba 100kc za den atd??? dekuji
 
Každá smlouva týkající se občanskoprávních vztahů musí být vždy psaná v souladu s občanským zákoníkem, od některých ustanovení se lze smluvně odchýlit, tzn. že ve smlouvě si smluvní strany upraví daný vztah odlišně od zákona, ale existují i ustanovení, od kterých se odchýlit nelze a každé takové ustanovení ve smlouvě by poté bylo neplatné.

Pronajímatel Vám může účtovat úrok z prodlení za každý den, kdy jste po splatnosti s platbou nájemného. Výše úroku se vypočte součtem repo sazby stanovené Českou národní bankou a osmi procentních bodů.

Dle ust. § 2239 NOZ se nepřihlíží k ujednáním ukládajícímu nájemci povinnost zaplatit pronajímateli smluvní pokutu, ani k ujednání ukládajícímu nájemci povinnost, která je vzhledem k okolnostem zjevně nepřiměřená.