Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.026

Nevrácení kauce nájmu a vymáhání kauce po pronajímateli - postup, návod

Odesláno: 
Otevřeno 5170 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
majitelka bytu, která nám pronajala byt v období od 1.7.2014 do 30.4.2015 nám nechce vrátit vratnou kauci ve výši 10 000 Kč. I když smlouva byla na dobu určitou 2 roky a my jsme odešli z bytu dřív, ale v 3 měsíční výpovědní lhůtě, máme nárok na vrácení kauce? Už je to rok co jsme byt předali a majitelka u předání bytu říkala, že si kauci zatím ponechá a počká jak dopadne vyúčtování energií. Prý podle nového zákoníku vyúčtování za rok 2015 bude až za rok 2016, což se mi zdá divné, ale počkali jsme. Říkala, že když bude nedoplatek, tak se jen odečte z té kauce a zbytek peněz mi pošle na účet. Že jí mám poslat číslo účtu na email, což jsem udělala a že později mi taky pošle na email vyúčtování. Vyúčtováni mi neposlala. Psala jsem jí SMS a odpověděla mi s tím, že ve vyúčtování byly všude nedoplatky a že jsme nájem ukončili oproti původní dohodě dřív a že to považuje za ukončenou věc. Ve smlouvě je napsané, že kauce je vratná při řádném skončení podnájmu dle předchozích ustanovení smlouvy a předání bytu v řádném stavu. Podnájem jsme řádně ukončili ve výpovědní lhůtě 3 měsíců a byt jsme také předali v řádném stavu. V předchozím ustanovení smlouvy je psané, že je smlouva na dobu určitou 2 let, potom je tam psaný další bod, že podnájem bytu skončí buď písemnou dohodou mezi pronajímatelem a podnájemcem nebo písemnou výpovědí jednou ze smluvních stran, a to s 3 měsíční výpovědní lhůtou nebo uplynutím doby, na kterou byl sjednán. My jsme odešli s 3 měsíční výpovědní lhůtou, avšak všechny požadavky jsme splnili. Máme nárok na vrácení kauce nájmu? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
pokud je smlouva o nájmu uzavřena na dobu určitou je hodně důležité, aby možnost smlouvu vypovědět byla upravena ve smlouvě, což ve Vašem případě jak uvádíte bylo a to s 3 měsíční výpovědní lhůtou.
Nárok na kauci neboli jistotu rozhodně máte a to i s úroky, které pronajímatel získal. Dle ust. § 2254 odst. 2 NOZ Při skončení nájmu pronajímatel vrátí jistotu nájemci+ započte si přitom, co mu nájemce případně z nájmu dluží. Nájemce má právo na úroky z jistoty od jejího poskytnutí alespoň ve výši zákonné sazby.
Tedy pronajímatel má povinnost provést vyúčtování okamžitě při skončení nájmu.

Ve Vašem případě doporučuji vyzvat pronajímatel v tzv. předžalobní výzvě, k vrácení dlužné jistoty a upozornit ho, že v případě, že Vám jistotu společně s úroky ve výši zákonné sazby nevrátí ve stanovené lhůtě např. 7 dnů na Váš účet č.. , že ji budete vymáhat soudně. Takovou výzvu je nutné zaslat doporučeně na adresu pronajímatele. Vzor předžalobní výzvy naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html

Pokud ani v uvedené lhůtě Vám jistotu nevrátí, nezbude Vám nic jiného než uplatnit právo u soudu. Ve Vašem případě se domnívám, že byste mohla být úspěšná, pokud budete schopna vše doložit.