Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.498

Odmítnutí předluženého dědictví potomky zemřelého - dědí dluhy vnoučata?

Odesláno: 
Otevřeno 1953 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to, když zemře moje máma a zanechá za sebou jen dluhy, zda se jich mohu vzdát či nikoliv. A když odmítnu, zda to nespadne na mé děti.
Děkuji
 
Dobrý den,

pokud byste byla povolána za dědice po zůstaviteli (Vaší matce), jehož dědictví je předlužené, máte právo po smrti zůstavitele dědictví odmítnout. Odmítne-li dědic dědictví, hledí se na něho jako by dědictví nikdy nenabyl. Odmítnutí dědictví se vyžaduje výslovným prohlášením vůči soudu (notáři). Dědictví lze odmítnout do jednoho měsíce ode dne, kdy soud dědice vyrozumí o jeho právu dědictví odmítnout.
Pokud byste odmítla dědictví, bereme-li, že zůstavitel nezanechal závěť a dědí se ze zákona dle dědických tříd, by skutečně dalším dědicem pak připadaly v úvahu Vaše děti. Samozřejmě i Vaše děti mají možnost dědictví za stejných podmínek odmítnout.
Nechcete-li čekat až byste byla povolána za dědice, můžete se předem zříci dědického práva a to smlouvou se zůstavitelem. Toto zřeknutí se dědického práva pak působí i proti potomkům (není-li ujednáno jinak). Smlouva o zřeknutí se dědického práva se vyžaduje ve formě veřejné listiny, kterou můžete sepsat u notáře.
 
Kolik tato smlouva stojí? Děkuji : )
 
Přesnou částku Vám nejsem schopna sdělit. Záleží vždy na konkrétním notáři. Doporučuji Vám obrátit se s žádostí o sdělení výše poplatku za smlouvu o zřeknutí se dědického práva na notáře ve Vašem okolí nebo jiného Vámi vybraného notáře.