Počet stránek ve webu: 43.176


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.584.017

Nařízený exekuční příkaz na prodej podílu bytové jednotky na popud spolumajitele bytu

Odesláno: 
Otevřeno 1585 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
se spolumajitelkou jsme se nedohodly na hospodaření a prodeji bytové jednotky. Když jsem se po ukončení dědického řízení konečně po letech dostala do domu, zjistila jsem, že spolumajitelka s ostatními spoluvlastníky v domě odprodala spol. části domu patřící neoddělitelně i k naší k bytové jednotce ve spoluvlastnictví. Následně když jsem je písemně oslovila, co jsem zjistila, následovaly výhrůžky na můj mobilní telefon, kterým jsem nevěnovala pozornost. Spolumajitelka s její advokátkou a advokátem stavebníků na mne začaly vytvářet nátlak, abych prodala svůj podíl na bytové jednotce jejímu známému předsedovi SVJ v domě. Moje nabídky prodeje celé bytové jednotky přes realitní kanceláře opakovaně ignorovala a neustále s její advokátkou nabízely, že mají kupce a já jsem věděla přesně kdo to je, což mně telefonicky potvrdil. Upozorňuji, že na bytové jednotce i na další moji nemovitosti ani nikde jinde nemám já ani moji rodinní příslušníci prokazatelně žádné dluhy. Spolumajitelka na mne podala žalobu na zrušení a vypořádání spol. majetku prodejem nemovitosti. U soudu opět se soudkyní a její advokátkou na mne vytvářely nátlak, soudkyně na mne opakovaně zvyšovala hlas, abych svůj podíl prodala opět tomu předsedovi SVJ, což jsem odmítla. Namítala, že mně snad může být jedno, kdo mně vyplatí moji polovinu bytové jednotky.
Nestačila jsem se divit, že soudní místnost nebyla dočasně s funkčním nahrávacím zařízením. Otevřeně jsem řekla, že moje spolumajitelka i ostatní zbylí 4 vlastníci bytových jednotek a nebytového prostoru jsou zloději a podvodníci, na což vůbec nereagovala. Všechny písemné listinné důkazy jsem se soupiskou žádala, aby byly založeny do spisu. V domě byla rozšířena bytová jednotka o 80 m čtverečních, v kterých majitelka již několik let podniká, stejně jako ostatní 3 majitelé nebytového prostoru.
Surový půdní prostor v centru krajského města se v obytných domech prodává o velikosti 80 m čtvrečních za cca 500.000 Kč, stavebníci ho údajně koupili za 33.600 Kč. Není to nejen zlodějna vůči mně, ale i únik daní z nemovitosti? Soudkyně na mne vydala usnesení a na základě něho "oprávněná" spolumajitelka s její advokátkou podaly exekuční návrh na prodej celé bytové jednotky dražbou exekucí. Na exekučním příkazu je uvedeno, že mám uhradit exekuční náklady ve výši přes 8 tisíc a že se draží pouze moje polovina bytové jednotky, což je i v rozporu s usnesením Okresního soudu i s návrhem na exekuci podaný advokátkou oprávněné na mne. Je možné aby na mně měly možnost podat exekuci naprodej mého podílu 1/2 byt. jednotky ve spol. vlastnictví? V Katastru nemovitostí mám zablokovanou exekucí i moji byt. jednoku, kde bydlí se i ostatní členové mé rodiny anikdo neníždný dlužník. ý V exekučním příkazu je uvedeno-pro pohledávku v čstce 0. -kč. Před dvěma měsíci mně v zaměstnání vypisovali jest-li ohledně starobního důchodu nemám nemám nějaké pohledávky, absolutně nulové. Zázadně si nic nekupujeme, když na to nemáme. Přestože podle rozsudku soudu se prodej ex. dražbou týkal celé nemovitosti v příkazu exekuce je uvedena pouze má polovina. Zhrozila jsem se, že mám v katastru nemovitostí zastavenou exekucí i můj byt v osobním vlastnictví na jiné adrese. Udělali mně ostudu v zaměstnání, protože nikdo mně nevěří, že nic nikde nedlužím ani moji členové domácnosti.
Nevím, co mám dělat a zda je postup exekutora v souladu se zákonem, když v příkazu píše, že moje pohledávka je 0. - kč. Moje spolumajitelka je vysoce postavenou úřednicí jednoho magistrátu v krajském městě.
Děkuji za radu
 
Zdravím Vás, zde je nutné prostudovat veškeré listiny, které k věci máte. Možnosti nás, právníků v poradně jsou v tomto ohledu velmi omezené, proto je nutné, abyste kontaktovala advokáta a předložila mu veškeré listiny, které máte k věci dispozici. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
K nařízení exekuce na prodej nemovitosti uvádím, že tímto způsobem, tedy exekucí se nemusí vymáhat pouze peněžité plnění, ale i jiné povinnosti, a to např, vyklizení či prodej nemovitosti, proto je možné, že bylo-li Vám soudem pravomocně uložena, abyste prodala Vaši polovinu nemovitosti a Vy jste tak neučinila, proto je tato povinnost po Vás nyní vymáhána formou exekuce. To já však nezjistím bez toho aniž bych měla možnost vidět všechny listiny, které byly k této věci vydány.
Je však poněkud zvláštní, že píšete, že exekuce se týká jednak nemovitosti v podílovém spoluvlastnictví a dále i Vaší jiné nemovitosti, čemuž nerozumím, protože nechápu proč by se měl exekuční příkaz vztahovat i na Vaše ostatní nemovitosti, a to navíc, pokud výše dluhu, včetně nákladů exekuce nedosahuje ani částky ve výši 30.000,- Kč, což by skutečně bylo nezákonné. Aby v tomto případě člověk mohl skutečně učinit jakýkoli právní závěr bylo by nutné prostudovat si veškeré listiny k dané věci. Proto vše proberte s advokátem, který by Vás v této věci zastupoval, jsem si jista, že s jeho pomocí najdete vhodné řešení pro všechny zúčastněné. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.