Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.521

Dluhy bývalé manželky vzniklé po rozvodu - hrozí exekuce bývalému manželovi?

Odesláno: 
Otevřeno 1574 x
1 odpověď
 
Mám dotaz ohledně exekuce bývalé manželky. Je možné, když si exmanželka cca 3 roky po rozvodu nadělala dluhy (půjčky), aby uvalili exekuci i na jejího bývalého manžela? Sdílí spolu jen domácnost (podnájem), ale jinak již spolu nemají nic společného. Nyní strhávají muži nemalou částku z platu a ještě posílá exekutorovi 2000Kč na účet - po domluvě s exekutorem.
Bývalá žena exekuce exmanželovi zamlčovala a když mu přišli nějaké dopisy o rozhodnutí atd. tak se k němu vůbec nedostaly, tudíž do doby, než přišel exekutor do bytu o ničem nevěděl.
Může se ještě nějakým způsobem bránit?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, jsou-li to dluhy po rozvodu, jsou to dluhy výlučně jeho bývalé manželky a tyto by tedy měly být vymáhány výhradně po ní. Bude nutné podat návrh na částečné zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963.), kde se budete domáhat zastavení exekuce na majetek bývalého manžela povinné, s tím, že manželství bylo pravomocně rozvedeno, což doložíte kopií rozsudku o rozvodu s doložkou právní moci. Dále by bylo vhodné doložit i kopii dohody o vypořádání společného jmění manželů (SJM). Dále uveďte, že exekutor vymáhá pohledávky, které vznikly po rozvodu manželství, tedy dluhy, které jsou výlučnými dluhy povinné a nemohou být s ohledem na rozvod manželství vymáhány po bývalém manželovi povinného. Argumentovat můžete i nálezem Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015.