Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.532

Exekuční dražba podílu nemovitosti - předkupní právo spoluvlastníka, spolumajitele nemovitosti (bytu, domu, pozemku)

Odesláno: 
Otevřeno 4098 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Vlastním 3/4 bytu a 1/4 vlastnil otec na kterého byli uvaleny exekuce a došlo až na dražbu podílu 1/4. Do dražby jsem se přihlásila s tím že mám určitý strop ceny kterou jsem ochotna za podíl zaplatit a která byla stanovena jako cena odhadní za daný podíl.
Dražba proběhla online, ve které jsem byla já a jeden uživatel (myslím že to byl člověk dohodnutý s exekutorem - dražitelem), uživatel přehodil moji nejvyšší cenu a tak dražbu vyhrál.
DOTAZY:
Neměla bych mít předkupní právo když vlastním zbytek nemovitosti?
Je možnost stále podíl nemovitosti získat? Dražba proběhla 11.2.2016.
Jaké právo k užívání atd. má nový vlastník podílu 1/4? a muže vstoupit bez mého vědomí do nemovitosti když tam mám své osobní věci, popřípadě kdy nejdříve může? , klíče mám pouze já.
Mohu svoji 3/4 prodat/darovat?
Musí se podílet na platbě za fond oprav a od kdy?
Děkuji za odpovědi v co nejkratším termínu.
 
Zdravím Vás, pokud by byla nabídka Vaše a vydražitele stejná, příklep by byl udělen Vám, neboť máte předkupní právo k spoluvlastnickému podílu. Nezoufejte řešení tu je, a je to předražek, který je upraven v ust. § 336 ja občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Zde však musíte soudu (exekutorovi, který konal dražbu) nabídnout, že chcete spoluvalstnický podíl nabýt za částku, která je alespoň o 1/4 vyšší než cena dosažena dražbou (příklep). Předražek věak musíte do 10 dní uhradit. Ust. § 336 ja občanského soudního řádu zní takto:
"Nejde-li o osoby uvedené v § 336h odst. 4, může každý do 15 dnů ode dne zveřejnění usnesení o příklepu soudu písemně navrhnout, že vydraženou nemovitost chce nabýt alespoň za částku o čtvrtinu vyšší, než bylo nejvyšší podání (předražek). Návrh musí obsahovat náležitosti podle § 42 a podpis navrhovatele musí být úředně ověřen. Návrhy vede soud odděleně a zařadí je do spisu teprve po uplynutí lhůty podle věty první.
(2) Navrhovatel předražku je povinen ve lhůtě podle odstavce 1 předražek na účet soudu zaplatit. Ustanovení § 336e odst. 2 platí obdobně. Není-li řádně a včas předražek zaplacen, soud k návrhu předražku nepřihlíží.
(3) Po uplynutí lhůty podle odstavce 1 vyzve soud vydražitele, aby do tří dnů oznámil, zda zvyšuje svoje nejvyšší podání na částku nejvyššího předražku. Poté soud vydá usnesení o předražku, ve kterém usnesení o příklepu zruší a rozhodne o tom, kdo je předražitelem a za jakou cenu nemovitost nabude.
(4) Je-li učiněno více předražků, nemovitost nabude ten, kdo učiní nejvyšší předražek, v případě shodných podání vydražitel, pak ten, kdo podal návrh jako první, poté se rozhoduje při jednání losem.
(5) V usnesení o předražku soud uloží povinnému, aby vydraženou nemovitost vyklidil nejpozději do 15 dnů od nabytí právní moci usnesení. Zvýšil-li vydražitel svoje podání na částku nejvyššího předražku, stanoví se mu stejná lhůta pro doplacení nejvyššího podání, jaká byla určena v usnesení o příklepu. Usnesení soud doručí oprávněnému, tomu, kdo do řízení přistoupil jako další oprávněný, povinnému, vydražiteli a všem, kdo učinili předražek.
(6) Neúspěšným navrhovatelům předražku se zaplacená částka vrátí po právní moci usnesení o předražku.
(7) Za odvolání proti usnesení o předražku se považuje i odvolání podané proti usnesení o příklepu.
K dalším otázkám uvádím, že nový vlastník má právo užívat nemovitost ve výši podílu, který mu patří a současně má i povinnost hradit v této výši i náklady na údržbu nemovitosti.
Popřípadě se můžete i s vydražitelem dohodnout na odkoupení jeho podílu za dohodnutou kupní cenu. Nový spoluvlastník má právo na přístup k nemovitosti a tuto má právo i nerušeně užívat. Tyto otázky (užívání nemovitosti, přístup do jednotlivých místností či pokojů) je nutné řešit dohodou mezi Vámi, popřípadě i smlouvou o užívání nemovitosti. Nový vlastník by měl pochopitelně respektovat Vaše soukromí a nechodit tam, kde máte své osobní věci, totéž se ale týká i Vás.