Počet stránek ve webu: 43.214


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.630.014

Exekuce v době zahájeného insolvenčního řízení (věřitelé podávají přihlášky)

Odesláno: 
Otevřeno 870 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
je možno vykonat exekuci vůči dlužníkovi (disponuji NZ s doložkou přímé vykonatelnosti) v době, kdy na insolvenčním rejstříku běží insolvenční řízení, které nebylo ještě ukončeno (veřitelé podávaji přihlášky)? Svoji pohledávku jsem rovněž přihlásil, ale mám obavu, abych s něčím neotálel. Případné zahájení exekuce (mám titul- NZ) by mě nějak upřednostnilo před ostatními věřiteli? Děkuji za odpověď. Věřitel01
 
Zdravím Vás, i v průběhu insolvenčního řízení můžete podat návrh na nařízení exekuce. Exekuce bude nařízena, ale exekutor s ohledem na probíhající insolvenční řízení nemůže exekučně Vaši pohledávku po povinném vymáhat, neboť insolvence má přednost před exekucí.
Pokud jste Vaši pohledávku přihlásil do insolvenčního řízení ve věci dlužníka postupoval jste zcela správně. V insolvenčním řízení Vás skutečnost, že daná pohledávka je exekučně vymáhána nijak nezvýhodní před ostatními věřiteli. V insolvenčním řízení je rozhodující, zda se jedná o pohledávku zajištěnou majetkem dlužníka či nikoli, neboť zajištění věřitelé jsou ve výši zajištění v insolvenčním řízení uspokojování zpeněžením předmětu zajištění, a to na základě písemného pokynu zajištěného věřitele insolvenčnímu správci dlužníka.
Jednu výhodu byste však mít měl, máte-li pohledávku, která je sepsána ve formě notářského zápisu se svolením k vykonatelnosti, tato pohledávka by měla být na přezkumném jednání uznána.
 
Děkuji za promptní odpověď!
To je mrzuté, že insolvence má přednost. Tzn. že pohledávka potvrzená NZ bude po 5 letech a případném splacení 30% odepsaná?
Věřitel01
 
Zdravím Vás, vřele Vám doporučuji sledovat stránky http://www.justice.cz a zde v oddělení insolvenční rejstřík po zadání jména a příjmení dlužníka sledovat průběh insolvenčního řízení. Oddlužení totiž nemusí být schváleno. Navíc ona zákonná 30% hranice uspokojení pohledávek nezajištěných věřitelů je hranicí minimální. Často jsou věřitelé uspokojování i ve vyšší míře.
Ano, pokud by byla pohledávka v rámci insolvenčního řízení splácena a bylo rozhodnuto o splnění oddlužení a dlužník byl osvobozen od placení zbytku pohledávek, tak by bylo nutné tuto pohledávku v neuspokojené části skutečně odepsat.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Jaký by byl následně postup, kdyby oddlužení nebylo schváleno? Měl bych asi okamžitě s NZ oslovit exekutora, že? Co kdyby pak dlužník vyhlásil osobní bankrot?
Další moje otázka je, zda by nějak pomohlo podat trestní oznámení na dlužníka. V době podpisu směnek jako zajištění půjčky, měl totiž dlužník již několik závazků, které nesplácel. Jednalo se tedy podle mě o jasný podvod ze strany dlužníka.
Věřitel01
 
Zdravím Vás, kdyby oddlužení nebylo schváleno, na majetek dlužníka by byl prohlášen konkurs. V konkursu by byl zpeněžován majetek dlužníka, a z výtěžku zpeněžení majetku dlužníka by byli uspokojováni jednotliví věřitelé dlužníka. Proto je nutné zatím pouze sledovat insolvenční rejstřík, tj. stránky http://www.justice.cz a do políčka insolvenční rejstřík zadat jméno a příjmení dlužníka. V tomto rejstříku se zobrazuje průběh insolvenčního řízení. Na exekutora se tedy neobracejte dříve, dokud nebude rozhodnuto buď o ukončení insolvence nebo o ukončení konkursu, tedy pokdu by nebyla schválena konečná zpráva insolvenčního správce. Osobní bankrot je vlastně oddlužení plněním splátkového kalendáře.
Ohledně trestního oznámení, je lepší se poradit s advokátem, neboť dlužníkovi by bylo nutné prokázat úmyslné jednání. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Pokud se k advokátovi vypravíte bude nutné vzít s sebou veškeré listiny, které máte k věci k dispozici a dále advokátovi sdělte, že dlužník je v současné době v insolvenci.