Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.854

Exekuce invalidy (invalidiního důchodce) a nezabavitelná částka - kolik Kč může exekutor zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 1432 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dnes (29.01.2016) jsem volal na Českou správu sociálního zabezpečení a mám tam exekuci 16 000Kč. Jelikož mám od teď 3. stupeň invalidity 9.505 Kč, kolik peněz mi musí nechat? A ještě zda když mi má teď přijít důchod zpětně za tři měsíce, to mi mohou strhnout celých 16.000 Kč rovnou?
 
Zdravím Vás, výpočet nezabavitelné částky z Vašeho důchodu rovněž závisí i na Vašich osobních poměrech a dále i na tom, zda se jedná o exekuci přednostních či nepřednostních pohledávek. Budu-li soudit, že se jedná o pohledávku nepřednostní, tak by výše zabavitelné částky z Vašeho invalidního důchodu, a to za předpokladu, že jste buď svobodný, nebo rozvedený a bezdětný tak by Vám mohlo být zabaveno 1.108,- Kč. Pokud byste byl žanatý bezdětný nebo bez vyživovací povinnost tak by Vám mohlo být z Vašeho důchodu sráženo 593, - Kč. Pokud byste byl ženatý a měl 1 dítě, tak by Vám bylo sráženo pouze 79, - Kč.
Ohledně doplatku důchodu si nejsem zcela jista, nicméně mám za to, že by Vám měl být doplacen, popřípadě by Vám z každého doplaceného důchodu měla být provedena standardní srážka - viz. výše. Nicméně se můžete s CSSZ domluvit a celou pohledávku uhradit právě z doplatku důchodu, ale to by mělo být jen s Vaším souhlasem, jinak by tento postup neměl v ničem oporu.