Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.364

Vymahači z inkasní společnosti vyhrožují exekucí - hrozí skutečně exekuce na dluh?

Odesláno: 
Otevřeno 1167 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Dnes (08.01.2016) 30.11.2015 ráno mě přijeli dva pánové z inkasní společnosti a chtěli po mě uhradit celý dluh. Ale já ty peníze nemám ale zaplatila jsme část dluhu ale stejně mě chtějí dát exekuci. Chci se zeptat jestli to můžou když se to snažím zaplatit? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde záleží na věřiteli, zda bude žalovat i dlužníka, který se snaží dluh uhradit. Pokud dluh hradíte, čiňte tak i nadále. O všech úhradách však mějte důkazy, (ústřižky složenek, potvrzení z bankomatu, výpisy z účtu). Dále uvádím, že oprávněný, aby mohl dluh po dlužníkovi (povinném) řádně vymáhat musí mát v rukou exekuční titul, tedy rozhodnutí soudu (platební rozkaz, rozsudek). Obě tato rozhodnutí však musí být pravomocná a vykonatelná. Exekučním titulem je rovněž i rozhodčí nález, dále notářský zápis se svolením k vykonatelnosti, exekutorský zápis se svolením k vykonatelnosti, rozhodnutí státních orgánů.
Inkasní společnosti se často tváří jako, že dlužníky dají k exekuci, ale velmi často nemají exekuční titul.
Kdyby došlo k soudnímu sporu a žalovaná částka by byla vyšší než skutečně dlužíte, musíte tuto skutečnost uvést ve Vašem vyjádření k žalobě a doložit důkazy (ústřižky složenek, potvrzení z bankomatu, výpisy z účtu). Žalobce bude muset vzít v této výši žalobu zpět, pokud tak neučiní, prohrál by v části spor.